Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar'ın, Giresun'un Bulancak ilçesine giderken kayığının alabora olması üzerine 1953 yılında yaptırdığı ve 272 metre uzunluğuyla döneminde Türkiye'nin en uzun iskelesi olma özelliğini taşıyan Bulancak İskelesi, devlet karayolunun sahil kenarına alınması ve Karadeniz Sahil Yolunun deniz doldurularak yapılması nedeniyle 125 metre kısalarak ''güdük'' kaldı.

Bulancak İskelesi'nin yapılmasına neden olayın tanığı Osman Yaşar, Demokrat Parti Bulancak İlçe Teşkilatı'nın kurucuları arasında yer aldığını belirterek, 1946 yılı Şubat ayında teşkilatın açılışını yapmak üzere, Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar'ı ilçeye davet ettiklerini söyledi.

Vapurla yola çıkan ve 2 Şubat 1946 gecesi saat 02.00 civarında Bulancak açıklarına gelen Bayar ve beraberindeki heyeti almak üzerine kayıklarla vapura yaklaştıklarını ifade eden Yaşar, şunları anlattı:

''Celal Bayar ve Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Çehreli'yi kayığımıza aldık. Sahile yaklaşık 100 metre kala kayığımız alabora oldu ve hep beraber denize döküldük. Bulancak'taki tahta iskelede mısır boşaltan Kahraman kaptanın motoru hemen yardımımıza geldi. Ben o tarihte genç olduğum ve iyi yüzme bildiğim için Genel Başkanımız Bayar ve Çehreli'yi su yüzeyinde tuttum. Yardıma gelen motordan atılan halatlara tutunarak, motora çıktık. Kahraman kaptan bizi kıyıya çıkarttı. Kahraman kaptan daha sonra motorla vapurda bulunan eşyaları bize getirdi. Parti binamızın lokalinde yanan sobalar karşısında hep beraber ısınarak çay içtik. Sohbet sırasında Celal Bayar'a, ilçede iskele olmadığı için vatandaşların, motorlarla getirilen mısırları almak için gece kıyıda kumlara yatarak dalgaların geçmesini bekletiğini anlattım. Kendisinden iktidara gelindiğinde acil bir iskele yapılmasını istedik. Celal Bayar da, partinin iktidara gelmesi halinde iskelenin yapılacağını kesin olarak söz verdi.''

Yaşar, Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle, 1951 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı olan Kemal Zeytinoğlu'nun ekibiyle Bulancak'a gelerek iskele yapımı için plan ve proje hazırlattığını söyledi. İncelemenin ardından ihaleye çıkıldığını anlatan Yaşar, Bulancak İskelesi'nin, her biri 30 metreden 9 bada olmak üzere toplam 272 metre uzunluğunda inşa edildiğini kaydetti. Yaşar, 7 Mayıs 1953 tarihinde hizmete açılan iskelenin, Türkiye'nin o dönemdeki en uzun iskelesi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

125 METRE KISALDI

Bulancak Belediye Başkanı Kadir Aydın, devlet karayolunun 1961 yılında sahile alınması ve Karadeniz Sahil Yolu Bulancak Geçişi inşaatının deniz doldurularak yapılması nedeniyle, Bulancak İskelesi'nin 125 metre kısaldığını söyledi.

İskelenin hizmete girdiği yıldan itibaren ilçenin ekonomik hayatına büyük canlılık getirdiğini ve yörede deniz taşımacılığında önemli yere sahip olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:

''Belediyemiz tarafından işletilen iskeleye, bir bölümü yola gitmeden önce yılda 70 ile 80 arası küçük tonajlı gemi yanaşıyordu. Ancak, iskelenin kısalması ve su derinliğinin 4.5 metrenin altına düşmesi sonucu gemi trafiğinde büyük düşüş yaşandı. Kaybolan su derinliğinden dolayı iskele riskli bulunuyor. İskele gemiler tarafından kullanılmaz oldu.''

UZATILMASI İSTENİYOR

Aydın, iskelenin uzatılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, ''Karayolları Genel Müdürlüğü ile Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH), iskelenin 60 metre uzatılması için aralarında bir protokol imzaladı. Ancak iskelenin uzatılması için henüz bir çalışma yapılmadı. Bu durum ilçenin ekonomik hayatını olumsuz etkilemektedir'' dedi.

Kadir Aydın, sadece büyük balıkçı motorlarının yararlandığı Bulancak İskelesi'nden buğday, un, kömür, gübre, kireç ve orman ürünleri gibi malların yükleme ve boşaltmasının yapılabildiğini kaydetti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim