Bugün Maden Emekçilerinin ve Hepimizin Kara Günüdür

Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen kazada, şimdiye kadar 300’ü aşkın maden işçisi hayatını kaybetmiş, 100’ü aşkın işçi çeşitli derecelerde yaralanmış, yüzlerce işçiden ise henüz haber alınamamıştır. Yaşadığımız bu büyük acı nedeniyle kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygı ile anıyor, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı, maden ocağında mahsur kalan emekçilerin bir an önce kurtarılmalarını ve yaralıların sağlığına kavuşmalarını diliyoruz.

Kaza Değil İş Cinayeti, Facia değil Katliam !

Bilinen bir gerçektir ki yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. Kazalarda yaşanan bu artış ve yiten canlar, özelleştirme ve denetimsiz taşeron sisteminin devletin politikası haline gelmesinin bir ürünüdür ve “iş güvenliği ve işçi sağlığı” önlemlerinin bir maliyet unsuru olarak görülmesi ve aşırı üretim zorlamasının üzücü sonucudur. Çok sık iş kazalarının yaşandığı ve kazaların adeta seri iş cinayetlerine dönüştüğü, 12 bin maden işçisinin çalıştığı Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi dahi bulunmamaktadır.

Yanık Ünitesi de bulunmayanlar arasında yer almaktadır. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması, iş cinayetlerinin ve ölümlerin misli olarak artmasına neden olmuştur. Yaşadığımız bu olay bunu bize bir kez daha göstermiştir. Geçen haftalarda resmi gazete’de yayınlanan düzenlemeyle 16 yaşından gün almış çocukların artık ağır işlerde çalıştırılması yasal hale getirildi. Çocukları patronlara ucuz iş gücü olarak sunan, gözünü para hırsı bürümüş, ülkemizin tüm değerlerini “sıfırlama” peşinde olanlar

TBMM de Manisa’daki iş cinayetlerini araştırmak için verilen sonu önergesini reddeden milletvekilleri derhal bu yaptıklarının hesabını vermelidirler. Bu ölümler kader değildir! Sayın bakanımıza, “madende kaç işçi çalışıyor” diye sorulduğunda cevap veremiyor! Türkiye tarihinin en büyük iş cinayetlerinden biri yaşanırken, ölü sayısı gizleniyor ve biz seyrediyoruz!

Suçlu kim? Hepimiz suçluyuz.

Yalnız, bu cinayetlere Kim KADER Kim ALINYAZISI diyorsa bilin ki baş suçlu odur ! Soma’da iş cinayetine kurban edilen emekçileri bir kez daha saygı ile anıyor, kurtarma ve yaraların sarılmasını, sorumlular hakkında soruşturmaların biran önce tamamlanmasını bekliyoruz. Değerli kamuoyumuza saygı ile duyurulur.

Gemi Mühendisleri Odası 44. Dönem Yönetim Kurulu

Editör: TE Bilişim