DTO Şubat Ayı Meclis Toplantısı bugün saat 14:00'da Kabaştaki DTO Binasında başlayan meclis tolantısı 15:30'da sona erdi. Meclis Başkanlığını Cengiz Kaptanoğlu'nun yaptığı toplantıda, toplantı gündemini şunlar oluşturdu. İlk gündem maddesi Antalya Şubesinin meclise sunduğu, antalya ili içerisinde olan her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal çalışmaları yapmak, desteklemek, yurt içinde ve yurt dışında turizim geliştirme ve tanıtım faaliyetleri yürütmek ve daha birçok alanda Antalya'nın gelişimini desteklemek ve sağlamak amacıyla Antalya Tanıtım ve Turizm Geliştirme Anonim Şirketi kurulmuştur. Anonim şirket DTO üyesi olamamakla birlikte Antalya Deniz Ticaret Odası Şubesi Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar gereğince söz konusu şirkete %5 oranında 100.000 TL ortaklık girişimlerinin başlatılmasının uygunluğu oylandı ve onaylandı.

Diğer gündem maddesi 5 Ocakta yapılan toplantı tutanaklarının onaylanmasıydı. Bu gündem maddesi de meclisten oylanarak geçti. Bir sonraki gündem maddesi odanın aralık ayı 2011 mizanı ve bilonçosu hakkındaydı. 2011 aralık ayının bütçesinin % 100'ünün gerçekleştiği meclis üyelerine aktarıldı.

Daha sonra yapılan finansal sunumda Türkiye, Yunanistan, ADB ekonomileri likidite ve derinlik baz alınarak incelendi ve sonuç olarak Türkiye ekonomisi açısından 2012 yılının riskli bir sene olacağına değinildi. Ardından diğer ülkelerin ekonomileri ele alınılarak Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın tedbirli tutumlarından ötürü geçen yıllarda diğer ülkelerde derinden hissedilen krizin Türkiye'de o denli hissedilmediği üzerinde duruldu. 

Kalkavan: "Bu yıl dökmeyükçüler için ağır geçecek." 

Kapanış konuşmasını Metin Kalkavan'ın yaptığı toplantıda Kalkavan 2012'nin zor bir yıl olacağını dile getirirken bundan en çok dökmeyükçülerin etkileneceğinin üzerinde durdu. Kalkavan dökmeyükçüler için "Bu sene dökmeyükçüler 2008-2009 krizinden etkilenmemişlerdi fakat bu yıl bir o kadar etkilenecekler. Tanker, konteynercıların krizden etkilendiği dönemde dökmeyükçüler cennetteydi. Kötümser değilim. Ancak bilimsel olarak bir sektörün yüzde 50’si siparişteyse düşünmek gerekir. Dökmeyükçüler krizi en ağır bu yıl yaşayacak." açıklamasını yaptı.

Uzakdoğu Ülkeleri Tersanelerinin Devlet Desteği Arkalarında

Tersane ve gemi yapımına da değinen Kalkavan Uzakdoğu ülkelerinde gemi yapımı ve rekabet koşullarından bahsederken şunları söyledi. " Uzakdoğu’da 45 milyon dolardan daha düşük fiyata cape size bulmak mümkün. Hatta daha düşük fiyatlara da bulabilirsiniz ama bunu söylemeye dilim varmıyor. Normal şartlar altında bir cape size sac fiyatı 17,5 milyon dolar. Ancak bu fiyatı nasıl veriyorlar?  Anlamak mümkün değil. Fakat şöyle ki, devletin sadece sacda % 35-40 oranında desteği var. Güney Kore, Çin arasında yarış var. Şimdi Japonya da katıldı. Japonyayı da anlamak mümkün değil hem parası değerli hem de rekabetin bu denli içinde. 45-50 milyon dolarlık gemi 30 milyon dolara satılabiliyor. 3 devlette de ciddi devlet desteği var. Artık bu sektörel bir rekabet değil, devletlerin rekabeti, yarışı şeklini aldı. Her sektöre teşvik verilmemesi görüşünün ben de arkasındayım. Dünyada destek gemi yaptırana verilir. diyerek konuşmasını sonlandırdı

Editör: TE Bilişim