Yalova’da önceki dönemde Belediye Başkanlığı yapan Barbaros Binicioğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 25 bin dolara satın alarak Yalova’ya getirttiği İnkılâp Vapuru, restoran veya otel olarak kullanılması için 22 yıllığına ’Atalaylar Turizm’e ihaleyle verildi. İhale ardından ‘İnkılâp Vapuru’nu otel yapmayı planlayan şirket yetkilileri, vapura ek kat yaptırdı. Eski Başkan Barbaros Binicioğlu bu duruma tepki göstererek, vapurun orijinalliğinin korunması gerektiğini belirtti. Binicioğlu, yapılan kat artışı ile ilgili İçişleri Bakanlığı’na ve Yalova Valiliği’ne suç duyurusunda bulunacağını belirterek, vapurda yapılan çalışmaların, tekneyi gecekondu görüntüsüne büründürdüğünü savunanlar da belediyenin yapılacakları kamuoyuna açıklamasını istedi.

Bu gelişmenin ardından Yalova Kent Konseyi’nde tartışma konusu olan İnkılap Vapuru’na gemi belgesi alınması istendi.

Gemiliğini kanıtla!

Görüntüsü nedeniyle eleştirilen ve kamuoyu tarafından ‘ucube’ olarak adlandırılan tarihi vapurun restorasyonu için gerekli olan gemi belgesinin alınamadığı öğrenildi. Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer, gemiyle ilgili akıbetin yapılacak olan meclis toplantıları sonucu belli olacağını söyledi. Geminin restorasyonu, restoran ve otel olarak kullanımı ihalesini alan firmayla sözleşmeyi feshettiklerini de belirten Özsümer, “Biz göreve geldiğimizde bu sorunu kucağımızda bulduk. Ardından ihalesi yapıldı. Fakat kıyı kenar kanununa aykırılıkların söz olduğu belirtilince biz ihaleyi kazanan firmadan İnkılap’ın gemi olduğunu ispatlayacak bir belge getirmesini istedik.

Belirlenen sürede bu belge getirilmedi. Konuyla ilgili Bayındırlık ve İmar Müdürlüğü’ne görüş sorduk. Müdürlük gemi hakkında kıyı kenar kanunun uygulanmasını istediler. Geminin altına beton atılmış.

Ya batacak ya da..

Zaten getirildiği zaman bile kanunlara aykırı durum var. Biz de bu durum karşısında kanunları uygulamakla mükellefiz” dedi. Geminin bu halde bundan sonra duramayacağını söyleyen Özsümer, “Artık bu geminin bu halde duramayacağı kesinleşti. Ya batırılarak resif alanı haline getirilecek ya da gemi sökülüp parçalanacak. Gemi olmadığına göre yapı olarak değerlendirmek gerekecek. Yapı haliyle de kanunlara aykırı. Konuyu bu ayki belediye meclis toplantısında görüşeceğiz. Meclis İnkılap konusunda karar verecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim