İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Eylül'de ihalesi yapılacak yeni yolcu limanı ve arkasındaki komplekse yönelik projede, korkulacak büyüklükte bir AVM inşaatının olmayacağını tahmin ettiğini, projenin durdurulması ihtimalini çok fazla görmediğini bildirdi.

Yeni yolcu limanı projesiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, 9 yıllık çaba sonucu kruvaziyer turizminde İzmir'in önemli bir aşama katettiğini, İzmir'in 2003 yılından bu yana bininci gemiyi ağırladığını, 2012'de 665 bin yolcu beklendiğini ifade etti.

Kruvaziyer şirketlerinin İzmir'e güvendiğini, talebin arttığını, mevcut limanın yetersiz kaldığını anlatan Demirtaş, yeni yolcu limanı yapımı konusunda hazırlanan proje için ihaleye çıkıldığını, ihale için son teklif verme tarihinin 7 Eylül 2012 olarak belirlendiğini kaydetti.

Demirtaş, yeni yolcu limanı projesinde itirazların olmaması ve önceden uzlaşma sağlanması için, diğer meslek odalarıyla toplantılar yaptıklarını, buradan çıkan önerileri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) ilettiklerini, başkanlığın da bu uyarıları dikkate alarak planda düzenlemelere gittiğini anlattı.

Bu düzenlemeler arasında 1,35 olan emsalin 1,25'e düşürülmesinin de yer aldığını, ÖİB'in projenin hayata geçmesi için elinden geleni yaptığını belirten Demirtaş, projede kapsamındaki AVM'nin tartışma konusu olduğunu hatırlattı.

Eleştiride bulunanların AVM'nin ''esnafı bitireceğini'' iddia ettiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

''1,25 emsal ile 96 bin 208 metrekare ticari alan yapılabiliyor. Bu ticari alanın 4 bin 440 metrekaresi sökülebilir alan, burada kafe, restoran gibi alanlar oluşacak. 14 bin 801 metrekare terminal alanı ve 29 bin 602 metrekaresi turizm tesisi olacak".

Otel ve kongre merkezinin de asgari 50-60 bin metrekare olması gerekiyor. Alışverişle ilgili ünitelerin ise daha çok duty free alanı olacağını, korkulacak büyüklükte bir AVM inşaatının olmayacağını tahmin ediyorum. Yatırımcı da zaten bunu dikkate alacaktır. Otel çok daha karlı bir iş olacaktır. Buradaki AVM Alsancak'taki esnafı olumsuz etkileyen biçimde bir esnaf çarşısı olmayacaktır. Burası metrekaresi 50-75 bin avro bedellerle kiralanan, daha çok markaların yer aldığı bir AVM gibi olacaktır.''

"Bu Proje İnsanın Rüyasına Giriyor"

Projenin yolcu limanı ve çevresiyle birlikte tüm Alsancak'ın çehresini değiştireceğini, bölgedeki tüm kesimler için kazanç doğuracağını savunan Demirtaş, mevcut işyerlerinin projeden olumsuz etkileneceği yönündeki görüşlere katılmadıklarını ifade etti.

Projeye politik açıdan itiraz ediliyorsa buna bir yorum yapamayacaklarını, gerçekten katkı sağlamak ve doğruyu bulmak adına yapılıyorsa saygı duyduklarını ifade eden Demirtaş, ''Biz bu konuda elimizden ne geliyorsa katkı koymaya devam edeceğiz. Yeni liman ve eklentisi olacak kompleks İzmir'e çok yakışacak. Bu proje insanın rüyasına giriyor. Projenin emsalinin fazla olduğu eleştirilerine katılmıyorum. Limanın bulunduğu bölgede 8 kat ve 3,5 emsal verildi. Limanda ise 1,25 emsal fazla değil'' diye konuştu.

Meslek odaları ve esnaf odasının plana emsal yönünden itirazları olduğunu, bu itirazların hukuki mecralara taşınmamasını dilediklerini belirten Demirtaş, ''Projenin yasal olarak durdurulması ihtimalini çok fazla görmüyorum. İtirazlar ne noktaya kadar gider, ne kadar haklı bulunur bilemiyoruz. Yapılsa dahi bu süreci tıkama noktasına getireceğini zannetmiyorum'' dedi.

Demirtaş, AVM'ye karşı çıkan Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ile görüştüğünü, Mutlu'nun üyelerine karşı sorumluluk duygusu içinde hareket ettiğini ancak bu görüşleri projeyi engelleyecek noktaya götürmeyeceğini umduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da eleştirilerinin olduğunun hatırlatılması üzerine Demirtaş, ''Büyükşehir Belediyesi Başkanı'nın limanın yapımıyla ilgili aksi görüşü yok. Ancak kamu mallarına AVM yapılmasın şeklinde bir düşüncesi var. Alsancak Stadı için de benzer bir görüşü vardı. İşin yapılabilirliği için ÖİB'nin böyle bir projesi var. Yoğunluğu azaltmak gerekiyordu bunu da azalttılar. İtirazlar yapılsa dahi bu süreci tıkama noktasına gelmez diye düşünüyorum. Ama dileğimiz itiraz edilmemesidir'' dedi.

Demirtaş, itirazların yatırımcıyı kaçırıp kaçırmayacağı yönündeki soruya ise ''Böylesine değerli bir yer itirazlarla tıkanacak diye ihalede talip bulamama gibi bir sorunla karşılaşılmaz. İtirazların da hukuki bir yolu var'' yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim