Bu kış ılık geçecek

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de mevsim normallerinden 1-2 derece daha ılık kış şartları yaşanacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2007 yılı kış mevsimi meteorolojik tahminlerine yer verildi.

Tahminlerin en önemli parametresinin, deniz yüzey sıcaklığındaki değişim olduğu belirtilen açıklamada, mevsimsel tahmin verilerine göre, 2006 yılı son 4 aylık zaman diliminde deniz yüzey sıcaklığında pozitif yönde yüksek değerler gözlendiği kaydedildi.

Basınç değerlerinin, Kuzey ve Orta Avrupa'da mevsim normallerinden düşük olacağı, Türkiye ve çevresi için ise normal değerlerde seyredeceği ifade edilen açıklamada, ancak kış aylarında Türkiye'yi etkisi altına alan Sibirya Yüksek Basınç Sisteminin, Orta Avrupa ve Türkiye üzerinde 2007 kış aylarında fazla etkin olamayacağının tahmin edildiği bildirildi. Bu veriler ışığında sıcaklık değerleri şöyle tahmin edildi:

“-Ocak-Şubat ve Mart aylarında Ege, Marmara ve Karadeniz bölgesinde ortalama uzun yıllar mevsim normallerinden 1-2 derece,

-Akdeniz bölgesinde ise ortalama olarak uzun yıllar mevsim normallerinden 0-1 derece,

-Şubat-Mart ve Nisan aylarında Kuzey Ege, Marmara ve Batı Karadeniz bölgesinde ortalama olarak uzun yıllar mevsim normallerinden 1-2 derece,

-Akdeniz bölgesi ile Güney Ege'de ortalama olarak uzun yıllar mevsim normallerinden 0-1 derece,

-Mart-Nisan ve Mayıs aylarında Güney Doğu Anadolu ile Marmara'nın güneyinde ortalama olarak uzun yıllar mevsim normallerinden 1-2 derece,

-Diğer bölgelerde ortalama olarak uzun yıllar mevsim normallerinden 0-1 derece yüksek olacak.”

YAĞIŞLAR MEVSİM NORMALLERİNDE

Yağışın, Türkiye'nin doğu kesimleri hariç genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği kaydedilen açıklamada, Doğu kesimlerde ise mevsim normallerinin altında bir yağış tahmin edildiği bildirildi.

Açıklamada, “Tüm bu analizler sonucu ülkemizde mevsim normallerinden 1-2 derece daha ılık kış şartları yaşanacağı tahmin edilmektedir” denildi.

Mevsimsel tahminlerin, dünyada henüz yeni kullanılan ürünler olduğu ve çok uzun zaman dilimini kapsadığı için tutarlılıklarının düşük olduğu vurgulanan açıklamada, bu tahminlerin bilgi amaçlı kullanılabileceği, planlamada kullanırken tutarlıkları dikkate alınarak kullanılması gerektiği ifade edildi.

A.A Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe

Editör: TE Bilişim