Bu gemiler dünyayı kurtarabilir
 
Küresel ısınma nedeniyle alarm zilleri çalarken, bilim insanları çare olarak dünya sularında dolaşıp dev bacaları sayesinde güneş ışınlarını yansıtarak daha fazla bulut yaratarak ısınmanın azalmasına yardımcı olabilecek gemileri işaret ediyor.

'Bulut gemileri' projesi, küresel ısınmayı engellemek amacıyla öne sürülen bir dizi plan arasında favori olarak gösteriliyor.

ABD'li  ve İngiliz bilim insanları tarafından üzerinde çalışılan 'Bulut Gemileri' projesi, rüzgar gücüyle çalışan bin 900 geminin okyanuslarda dolaşıp deniz suyunu çekmesi ve bunu minik damlacıklar halinde uzun bacalarından püskürterek büyük beyaz bulutlar yaratmasını öngörüyor.

Bu bulutların, okyanus sularını ısıtacak güneş ışınlarının yaklaşık yüzde 1 ya da 2'sini yansıtması planlanıyor.

İnsansız gemiler uydudan yönlendirilecek ve bulutlanma için en uygun alanlara, bilhassa Pasifik'e ve normal yağış eğilimlerini etkilemeyecek kadar kıyıdan uzaklara gönderilecek.

Güneş ışınlarını yansıtması amacıyla, uzaya roketle aynalar göndermek ve korbondioksit emen planktonların sayısını artırmak üzere deniz yüzeylerine demir tozu saçmak gibi diğer fikirler olanaksız ya da masraflı olması nedeniyle devre dışı bırakılırken, bulut gemileri kulağa son derece makul bir fikir olarak geliyor.

Üstelik gemilerin 25 yıl içinde denenmesi ve uygulamaya başlanması 9 milyar dolara mal olacak. Bu, karbondioksit emisyonlarını azaltmaya çalışan ülkelerin harcamayı planladıkları 250 milyar dolarla ya da uzaya ayna yollamak için harcanması gereken 395 trilyon dolarla karşılaştırıldığında son derece akla yatan bir meblağ.

Halihazırda İngiliz ve Amerikalı ekipler, denizde deneme yapmak için fon arayışında. İş bu arayışa yanıt vermesi gereken hükümetlere kalmış görünüyor.
 

Editör: TE Bilişim