BTC'den 33 milyon dolar gelir

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminalinden, bugüne kadar 60,3 milyon varil yükleme yapıldı. Türkiye, işletme ve geçiş bedeli olarak 33 milyon dolar gelir sağladı.

BTC Ham Petrol Boru Hattı işleticisi Botaş International Limited Şirketi (BIL) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Hazar havzasının zengin hidrokarbon rezervlerini Türkiye üzerinden batı piyasalarına taşıyan boru hattının çıkış noktası olan Haydar Aliyev Deniz Terminaline bugüne kadar 84 tanker yanaştı.

1076 kilometresi Türkiye, 260 kilometresi Gürcistan, 440 kilometresi de Azerbaycan sınırları içinde olmak üzere, toplam 1776 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattının çıkış noktası olan Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminaline, ham petrol sevkıyatının başlandığı 4 Haziran 2006'dan bu yana yanaşan 84 tankere, toplam 60,3 milyon varil yükleme yapıldı.

Stoklarda ise 2,18 milyon varil ham petrolün bulunduğu terminalden gerçekleşen sevkıyatın yüzde 50'den fazlası, İtalya'ya yapıldı. İsrail, ABD, Brezilya ve Fransa'nın da sevkıyat yapılan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye'nin bu faaliyetler sonucunda, işletme bedeli olarak 21 milyon dolar ve geçiş bedeli olarak da 12 milyon dolar gelir sağladığı kaydedildi.

TÜRKİYE'NİN İTİBARI

Küreselleşen dünyada, sürekli artan enerji talebinin, tüm ülkelerin yalnızca ekonomik değil aynı zamanda stratejik politikalarını da şekillendirdiğini belirten yetkililere göre, bu konjonktürde, Türkiye de çabalarını, Hazar Havzası zengin hidrokarbon rezervlerini batı piyasalarına taşıyacak ekonomik, güvenli ve çevreye duyarlı taşıma sistemlerini gerçekleştirerek, var olan itibarını güçlendirdi.

Yetkililer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin, Türkiye'nin stratejik önemini de artırdığını, böylelikle yörenin de yatırım açısından cazip hale geldiğini bildirdiler.

A.A./Hürriyet

Editör: TE Bilişim