Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan sevk edilen ilk petrol Türkiye sınırından geçti. Petrol Mart ayında da Ceyhan Limanı’ndan dünya pazarlarına ulaşacak. Botaş’la iş yapan müteahhitlerle bir araya gelen Enerji Bakanı Hilmi Güler, ilk petrolün saat 15.50’de Ağrı’nın Posof ilçesinden sınıra girdiğini ve ilk pompa istasyonuna ulaştığını açıkladı. Petrolün Mart ayında Ceyhan’a ulaşması bekleniyor.

(Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan ilk petrolün pompalanması için yapılan törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de katılmıştı.)

Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın yapımını üstlenen Türk müteahhitlerin Botaş’tan toplam 200 milyon doları bulan alacağına ilişkin kararın bugünkü toplantının ardından çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Sorunun projenin sponsor grubun lideri olan BP’nin katkısıyla çözümlenmesi bekleniyor.

MALİYETİ 3 MİLYAR DOLAR
Bakü’den başlayıp Ceyhan’da son bulan 1774 kilometrelik petrol boru hattıyla, Azerbaycan ve Kazak petrolü olmak üzere bölgede üretilecek 50 milyon tonluk petrol Ceyhan’daki deniz terminaline ulaşacak. Maliyeti yaklaşık 3 milyar doları bulan Bakü-Ceyhan günlük 1 milyon varillik kapasitesi ile dünya üretiminin 80’de birini karşılayacak. Hat, 2007 yılında tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim