BTC'den akan petrol 200 milyon varile ulaştı

A.A.

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminalinden bugüne kadar sevk edilen ham petrol miktarının dün itibariyle 200 milyon varile ulaştığı bildirildi.

BTC'den akan petrolün sevkıyatında Ağustos ayında rekor kırıldı.

Buna göre, geçen ay BTC'den yüklenen ham petrol miktarı 21,4 milyon varile ulaştı. İlk tankerin çıkış yaptığı 4 Haziran tarihinden bugüne kadar BTC'den aylık olarak en yüksek 20 milyon varil petrol sevkıyatı yapılmıştı.
Dün itibariyle de ihraç edilen toplam ham petrol sevkıyatı miktarı da 200 milyon varile yükselirken, 200 milyonuncu varil Türk tankeri “Beşiktaş Bosphorus”a yüklendi.

Bakü Tiflis Ceyhan Ham petrol boru hattının Türkiye kısmının işletmecisi BOTAŞ International Limited (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, 2 Haziran 2006'da sevkıyata başlayan BTC Ham Petrol Boru Hattında bugüne kadar oldukça önemli gelişmeler olduğunu belirtirken, sürdürülen faaliyetlerin başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Ceyhan terminalinden, ihraç edilen ham petrol miktarının ise 200 milyon varile ulaşmasıyla, Türkiye'nin bundan yaklaşık 900 milyon dolar gelir elde ettiğini belirten Paşaoğlu, bu yüklemeyle 70 milyon dolar işletme bedeli olarak BOTAŞ BIL'in, 40 milyon dolar Hazine'nin kazandığını, 12 milyon dolar da liman hizmetlerinden gelir elde edildiğini kaydetti.

Buna ilave olarak BTC'den akan petrolün yüzde 6,5'luk payın sahip olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) ise bugüne kadar sevk edilen ham petrolden yaklaşık 780 milyon dolar gelir elde etiğini anlatan Paşaoğlu, yıl sonuna kadar BOTAŞ BIL ve Hazine'nin BTC hattından elde edeceği gelirin 150 milyon dolara yükselmesinin öngörüldüğünü söyledi.

BTC HATTI

3,4 milyar dolar değerinde bir yatırım olan BTC Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrol, boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

1076 kilometresi Türkiye'de olmak üzere, toplam 1776 kilometre uzunluğundaki BTC'nin, günlük bir milyon varil ve yılda 50 milyon ton petrolü dünya pazarlarına ulaştırma kapasitesi bulunuyor.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili katılımıyla resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan hattan ilk yükleme 2 Haziran 2006 tarihinde British Hawthorn adlı gemiye yapılmıştı.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim