Hazar petrollerini batı pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı resmen açıldı. Başbakan Erdoğan, Ceyhan’ın bir enerji merkezi haline geleceğini söyledi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın son durağı olan Ceyhan’a petrolün ulaşması nedeniyle, tarihi açılış töreni yapıldı. “Asrın Projesi” veya “21. Yüzyılın İpekyolu” olarak adlandırılan hattın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott ve Türkiye dahil 32 ülkeden bakan veya bakan yardımcılarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende Sırbistan, Arnavutluk, Suudi Arabistan, Yunanistan, Yemen,İsrail, Estonya, Ürdün, Fas, Suriye, İtalya, Nijerya, Polonya, Gürcistan, Litvanya, Oman, Kırgız Cumhuriyeti, Sudan, Moldova, Avusturya, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Kazakistan, Norveç, Bulgaristan, Hırvatistan, Pakistan ve ABD, bakan veya bakan yardımcısı düzeyinde temsil edildi.

ERDOĞAN: CEYHAN’I ENERJİ MERKEZİ YAPACAĞIZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Bugün dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olan BTC’nin gerçeğe dönüştüğüne şahit oluyoruz. BTC bölgenin çehresini değiştirecek stratejik bir projedir; doğu-batı enerji koridorunun en önemli bileşenidir. Günümüzde enerji arz güvenliği sağlanmadan refahın gerçekleşmeyeceği ortaya çıkmıştır. Proje, Türk boğazlarındaki güvenliğin sağlanması açısından da önem arz ediyor. Petrol tankerlerinin boğazlardan geçişini hafifletecektir. Ceyhan terminalini bir enerji merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz, BTC bu hedefe ulaştıracak en önemli proje” diye konuştu.

BP CEO’SU BROWNE: BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI
İngiliz petrol şirketi BP’nin CEO’su Lord John Browne, projeyi petrol tarihinde çok önemli bir adım olarak nitelendirdi ve “Bu projenin hayata geçirilmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum. BTC 21. yüzyılın en önemli mühendislik harikalarından biri. Boru hattının güvenli bir şekilde çalışması ilk önceliğimiz. İkinci olarak potansiyel büyüme olacak. Bir de doğalgaz söz konusu olacak. Bu hatlarla yeni ticari koridorlar oluşacak. BTC’nin inşa edilmesi konusunda şüpheler vardı. Ancak tüm olumsuz görüşleri dile getirenlerin yanıldığını ortaya koyduk. Çok büyük tarihi bir başarıyla karşı karşıyayız. Bu proje, birlikte çalışınca nelerin yapılabileceğini gösteriyor” dedi.

SAAKAŞVİLİ: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR TİCARİ ORTAĞIMIZ
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili de yeni bir döneme girildiğini belirterek, “Burada bir koridordan bahsetmiyoruz, büyük dostluk ortamından bahsediyoruz. Türkiye bizim en önemli ticaret ortaklarımızdan biri haline geldi. Bu hatla yeni ekonomik fırsatlar gelecek. Zor dönemden geçerek bu noktaya geldik. Bu bir James Bond filmi değil, bu gerçek. Asla, asla demeyin” dedi.

İLK AÇILIŞ BAKÜ’DE YAPILMIŞTI
25 Mayıs 2005 tarihinde Bakü yakınlarındaki Sengeçal terminali ana pompa istasyonunda düzenlenen törenle, ilk petrolün hatta pompalanmasına başlandı. Törene Türkiye’den Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili katıldı.

  HATTIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
 Kapasite: 50 milyon ton/yıl
 Günlük: 1 milyon varil
 Toplam uzunluk: 1.774 km
 Azerbaycan kesimi: 440 km
 Gürcistan kesimi: 260 km
 Türkiye kesimi: 1.074 km
 Toplam pompa istasyonu: 10 adet
 Türkiye kesimi: 4 adet
 Hatta biçilen ömür: 40 yıl
 Maliyeti: Yaklaşık 4 milyar dolar



PETROL BİR YIL SONRA CEYHAN’A ULAŞTI
Ceyhan’a ilk petrol 28 Mayıs 2006 tarihinde ulaşırken, Haziran başında da tankerlere ilk yükleme yapıldı. Tam kapasite ile çalıştığında yılda 50 milyon ton petrol taşıyacak olan 1.774 km uzunluğundaki hat, yaklaşık 4 milyar dolara maloldu. BTC maliyetlerinin yaklaşık yüzde 30’u öz kaynaklarla finanse edilirken, toplam tutarın geri kalan yüzde 70’i üçüncü tarafların sağladığı finansman ile karşılandı.

BORU HATTINDAN YILDA 300 MİLYON DOLAR GELECEK
Hat tam kapasiteyle çalışmaya başladığında Türkiye, yılda 250-300 milyon dolar civarında gelir elde edecek. Gürcistan’ın elde edeceği gelirin de 50 milyon dolar seviyesinde olacağı belirtiliyor.

PETROLÜN ADI: AZERİ LIGHT
Azeri petrolü dünyada yüksek kaliteli bir petrol olarak biliniyor. Azeri-Çıralı-Güneşli yataklarından çıkartılacak ve Ceyhan piyasasında dünyaya pazarlanacak olan petrolün adı önce “BTC Blend” olarak düşünülmüştü, ancak daha sonra “Azeri Light” olarak değiştirildi.

BORU HATTI TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
BTC Ham Petrol Boru Hattı Türkiye için ekonomik açıdan olduğu kadar siyasi açıdan da büyük önem taşıyor. Karayolu ve demiryolu bağlantılarına ilişkin çalışmalar da sürdürülürken, BTC bu çerçevede bir son değil, benzer boyutta başka projelerin öncüsü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle proje, haklı biçimde “21. yüzyılın İpek Yolu” olarak da adlandırılıyor.

Boru hattı yanına başka boruların da uygulanmasına olanak veriyor. Hattın paraleline döşenecek boru hattı Azeri ve Türkmen doğalgazının Türkiye ve Avrupa’ya nakline imkan verecek.

DenizHaber-A.A-CHA-DHA-İHA

Editör: TE Bilişim