Azeri petrolünü dünya pazarlarıyla buluşturulacak Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattında, tankerlere 'ilk yükleme' çalışmaları bugün başlayacak.

Hattın resmi açılış töreni 13 temmuz 2006 tarihinde gerçekleştirileceğinden herhangi bir tören yapılmayacak. 
 
Yükleme öncesi hazırlıkların yoğun şekilde sürdüğü Ceyhan terminalindeki çalışmalarda herhangi bir aksama ya da teknik bir arızaya meydan vermemek için yoğun çaba harcanıyor. 
 
Bu arada boru hattından gelen petrolü Ceyhan terminalinden alması beklenen, "British Hawthorn" adlı geminin, terminale yanaşması planlanıyor. 
 
Ceyhan Kaymakamı Ayhan Boyacı, ilk petrolün Ceyhan'a ulaşmasının sadece kent için değil, hattın geçtiği ve aralarında Türkiye'nin de yer aldığı üç ülke için tarihi bir gün olduğunu vurguladı. 
 
Boyacı, Hazar petrolünün boru hattı ile Adana'nın Ceyhan ilçesindeki terminale taşınması, buradan da gemilere dolum yapılarak dünya pazarlarına ulaştırılmasının, ülkenin yanı sıra yöre ekonomisine de katkı sağlayacağını kaydetti.
 
Türkiye'ye yılda 300 milyon dolarlık gelir sağlaması beklenen ve günlük kapasitesi 1 milyon varil olan projenin, 1.4 milyar dolarlık bölümü Türkiye'de olmak üzere, toplam maliyetinin 3 milyar doları geçtiği kaydedildi.
 
BTE doğalgaz boru hattı da devrede
 
Öte yandan Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz yataklarından çıkartılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nın (BTE) Azerbaycan bölümüne gaz pompalanmaya başlandı.

Bu sonbaharda devreye girmesi beklenen BTE'nin doldurulması için ilk aşamada Azeri yatağından çıkartılan doğalgazdan yararlanılacak.
 
Şirket takviminde aksama olmaması halinde ise ağustos ayı itibarı ile Şahdeniz yatağından çıkartılan doğalgaz da boru hattına verilecek ve eylül ayından itibaren tam kapasite gaz ihracına başlanacak.
 
Bakü'deki terminalden başlayan boru hattı Türkiye'ye kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ile aynı araziden geçiyor.
 
Yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak kapasiteye sahip olan BTE'yi besleyecek Şahdeniz yataklarının 'Merhele-1' projesi kapsamındaki rezervi de 178 milyar metreküp olarak hesaplandı.
 
2012 yılı itibariyle devreye girecek 'Merhele-2' projesiyle üretim miktarının arttırılması planlanıyor.
 
Toplam uzunluğu 970 km olan boru hattının Azerbaycan'daki bölümü 442, Gürcistan'daki bölümü 248, Türkiye'deki bölümü ise 280 km uzunluğunda olacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim