"Asrın Projesi" veya "21. Yüzyılın İpekyolu" olarak adlandırılan hattın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott ve Türkiye dahil 32 ülkeden bakan veya bakan yardımcılarının katılımıyla gerçekleştirilecek.

IMO Genel Sekreteri Mitropoulos, BP Başkanı Lord John Browne, BTC CEO'su Michael Townshend, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, OECD Enerji Ajansı Genel Direktörü Luis Echavarri, Uluslararası Enerji Forumu Genel Sekreteri Arne Walther, AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Komiseri Andris Piebalgs'ın ile BP üst düzey yetkililerinin de katılacağı tören için, konuklar bugün İstanbul'a gelmeye başlayacaklar.

Konuklar için Çırağan, Çonrad, Ceylan ve Hilton otelleri kapatıldı, konuklar bu otellerde kalacaklar. Tören için BTC'nin büyük ortağı BP'nin de İngiltere'den gelecek 400 kişilik bir konuk listesi bulunuyor. BP, kendi misafirleri için İstanbul'da 4 oteli kapattı. Adana'da 3 otel ayrıca kapatıldı.

Öte yandan yarın Ceyhan'da yapılacak tören için devlet başkanları, özel uçaklarıyla Adana İncirlik Hava Üssü'ne inecekler. Buradan da zırhlı araçlarla tören alanına geçecekler.

BTC Ham Petrol Boru Hattı Türkiye için ekonomik açıdan olduğu kadar siyasi açıdan da büyük önem taşıyor.

Karayolu ve demiryolu bağlantılarına ilişkin çalışmalar da sürdürülürken, BTC bu çerçevede bir son değil, benzer boyutta başka projelerin öncüsü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle proje, haklı biçimde "21. yüzyılın İpek Yolu" olarak da adlandırılıyor.

Boru hattı yanına başka boruların da uygulanmasına olanak veriyor. Hattın paraleline döşenecek boru hattı Azeri ve Türkmen doğalgazının Türkiye ve Avrupa'ya nakline imkan verecek.

BTC'nin Türkiye'ye sağlayacağı diğer avantajlar da şöyle:

-BTC ile jeopolitik önemi artacak olan Türkiye, Avrasya enerji koridorunun da kilit ülkesi haline gelecek.

-Tanker trafiğinin azalması ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarının yükü hafifleyecek.

-Ceyhan bir petrol limanı haline gelecek.

-Hattın tam kapasite çalışmasıyla Türkiye'nin petrolün nakli ve yüklenmesinden elde edeceği gelir 250 milyon doları bulacak.

-Hat sayesinde Hazar ham petrolü, Avrupa'ya Ortadoğu bölgesinden bağımsız alternatif bir kaynak sağlayarak, AB üyesi devletlerin kaynak ve güzergah çeşitlendirme hedefini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak.

-Hat, Güney Kafkasya'yı ve Orta Asya'yı Türkiye'ye ve buradan Batı pazarlarına bağlayacak "Doğu-Batı Enerji Koridoru"nun başarıyla tamamlanmasında önemli mihenk taşı olacak.

Yılda 50 milyon ton petrol Hazar'dan Ceyhan'a akacak

Yıllık kapasite: 365 milyon varil

(50 milyon ton)

Günlük kapasite:

1 milyon varil (137 bin ton)

Toplam uzunluk:

1774 km

Azerbaycan kesimi:

440 km

Gürcistan kesimi:

260 km

Türkiye kesimi:

1074 km

Toplam pompa istasyonu:

10 adet

Türkiye kesimi:

4 adet

Blok vana istasyonu:

51 adet

Toplam boru uzunluğu:

1.082.171 m.

Toplam hat borusu:

89.667 adet

Toplam hat borusu tonajı:

406.879 ton

Hatta biçilen ömür:

40 + 20 yıl

Maliyeti:

4 milyar dolar

Boru hattını işletecek BTC şirketinin ortakları

Şirket

Ülke

Pay (%)

BP Exploration Ltd.

İngiltere

30.10

SOCAR

Azerbaycan

25.0

Unocal Ltd.

ABD

8.90

Statoil

Norveç

8.71

TPAO

Türkiye

6.53

Agip

İtalya

5

TotalFinaElf

Fransa

5

Itochu Inc.

Japonya

3.40

Inpex

Japonya

2.5

ConocoPhillips

ABD

2.5

Delta-Hess Ltd.

ABD-Suudi

2.36

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim