BTC Hattı'nın ekonomiye katkısı 1.6 milyar doları aşacak

BTC Ham Petrol Boru Hattının işleticisi Botaş International Limited Şirketi (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, 15 Haziran'da BTC hattında bir milyon petrol basıldığını belirterek, Türkiye'nin gelirinin 670 milyon doları aştığını söyledi. Paşaoğlu, gelecek yıl hattın kapasite çalışması ile birlikte yıllık gelirin 1.6 milyar doları aşacağını bildirdi. Hattın yıl boyunca günde 1.2 milyon varil kapasiteyle çalışması durumunda da bu rakamın 2 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan BTC Ham Petrol Boru Hattı projesinde tam kapasiteye erişildi. BTC Ham Petrol Boru Hattının işleticisi Botaş International Limited Şirketi (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, günde bir milyon petrol basıldığını belirterek, "BTC projesinde 15 Haziran'da bir milyon varil petrol taşınarak tam kapasiteye ulaşıldı. Bu kapasiteye ulaşmak için tüm pompa istasyonları birlikte çalıştı ve saatte 6 bin 600 metreküp ham petrol basıldı" dedi.

Geçen ham petrol miktarındaki artışla birlikte risklerin de artmakta olduğunu kaydeden Paşaoğlu, daha hassas, dikkatli ve daha özverili çalışmak gerektiğini söyledi. İşletme bakım maliyetlerinin de arttığına işaret eden Paşaoğlu, hattan geçen petrol miktarındaki artışa paralel olarak Ceyhan iskelesinden yüklemenin de daha hızlı yapılabilmesi için gereken tedbirlerin alındığını bildirdi. Paşaoğlu, alınan önlemleri ve geleceğe ilişkin planları şöyle sıraladı:

-İskele yükleme kollarında proje değişikliği yapılarak, her iki rıhtımda, üç kolun aynı zamanda yükleme yapması sağlandı.

-Her bir koldan yapılan yükleme miktarı saatte 3 bin 200 metreküpden 4 bin metreküpe çıkarıldı.

-Kollara besleme yapan ana vanada gerekli temizlik ve bakım yapılarak kapasitesi artırıldı.

HAZİNE'YE 30 MİLYON DOLAR GELİR

-Bugüne kadar yüklenen 183 milyon varil petrol için BIL'e 52 milyon dolar, Hazine'ye 30 milyon dolar gelir geldi. Ayrıca BIL ve BOTAŞ 11 milyon dolar liman hizmetleri geliri elde etti. TPAO'nun geliri de, (Bir varil petrolün fiyatının yaklaşık 60 dolar olduğu varsayımı ile) 580 milyon dolar oldu. Böylece Türkiye'nin geliri 670 milyon doları aştı.

-Gelecek yıl hattın yıl boyunca tam kapasite çalışması bekleniyor.

YILLIK GELİR 1.6 MİLYAR DOLARI AŞACAK

-Bu takdirde yıllık gelir 1.6 milyar doları aşacak.

Bu kapsamda, BIL 125 milyon dolar, Hazine 70 milyon dolar, Liman Hizmetleri 25 milyon dolar, TPAO da 1.4 milyar dolar gelir elde edecek.

-Boru hattı kapasitesinin bir milyon varilin üzerine çıkarılması, günde, ilk aşamada 1.2 milyon varile, ikinci aşamada 1.6 milyon varil kapasitesine çıkarılması için teknik çalışmalar sürüyor. İkinci alternatif birkaç sene alacak, ancak ilk alternatif yıl sonunda hayata geçirilebilecek.

-Hat yıl boyunca günde 1.2 milyon varil kapasiteyle çalışırsa, Türkiye bundan yılda 2 milyar dolar gelir elde edecek.

Kaynak: ANKA

Alıntı: Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim