Kamu kurumlarından alacaklarını tahsil edemediği için batma noktasına gelen BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ne bir darbe de Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'ndan (DDK) geldi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in talimatıyla BOTAŞ'ın beş yıllık hesaplarını incelemeye alan DDK'nın raporunda, 'asrın projesi' Bakü-Tiflis-Ceyhan ile ilgili tespitlere de yer verildi. Rapor, işleme konulması için Başbakanlığa gönderildi.

40 YILDA KAR EDEMEZ

Raporda, Türkiye'nin BTC'nin finansmanını üstlenen konsorsiyum ile yaptığı anlaşmaların ülke aleyhine hükümler içerdiği şöyle belirtildi: 'Projeyi işletecek olan BİL (Botaş International) şirketinin kazancı, 40 yılda 1.5-2 milyar dolardır. Bu, maliyetleri bile karşılamıyor. BİL'in 40 yıl boyunca projeden kar edebilmesi zor görünmektedir. Türkiye kesimindeki tüm riskler, BİL'in üzerindedir.'

Raporda, BTC'nin inşasında birçok usulsüzlük yapıldığı belirtilerek, devletin firmalara milyonlarca dolarlık fazladan ödeme yaptığı vurgulandı. İnşaat aşamasında yapılan sözleşmelerin firmalar lehine sürekli değiştirildiği ve mevzuata uygun olmayan teşvikler verildiği, kuşkulu faturalara ödemeler yapıldığı kaydedildi.

Raporda, '12 bin dolarlık gerçek hizmet için 3.5 milyon dolarlık stand-by ücreti ödenmiş sözleşmeler vardır' denildi. Rapora göre, usulsüz harcamalardan biri, satış bedeli 203 bin dolar olan 7 adet kar aracına, beş aylık bakım gideri olarak 217 bin dolar ödenmesiydi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim