BTC boru hattında son 40 kilometre

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattında, ham petrolün Ceyhan'a ulaşmasına 40 kilometre (km) kaldı. Petrolün tankere ilk yüklemesi 27 Mayıs tarihinde yapılacak. Hattın resmi açılışı 13 Temmuz tarihinde yapılacak.

Azerbaycan petrolünü Türkiye'ye ulaştıracak Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının açılışı için artık sona yaklaşılırken, petrolün Türkiye'deki durağı Ceyhan'a ulaşmasına sayılı günler kaldı. Boru hattında ilerleyen ham petrolün Ceyhan'a ulaşmasına bugün itibariyle 40 km kalırken, petrolün 27 Mayıs tarihine kadar Ceyhan'a ulaşması bekleniyor. Ham petrol, koyu bir kıvamda olduğu için saatte 2,5 metre yol alıyor. Öte yandan, teknik çalışma olarak tankere ilk yükleme de bu hafta sonu yapılacak.

CEYHAN'DAKİ TARİHİ AÇILIŞ İÇİN HAZIRLIKLAR

Hattın 13 Temmuz tarihinde yapılması planlanan resmi açılış töreni için de hazırlıklar dört bir koldan sürüyor.

Ceyhan'da gerçekleştirilecek ve tarihi öneme sahip açılış töreni için geniş kapsamlı hazırlıklar yapılırken, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ortak toplantılar düzenleyerek, açılış için planlama yapıyor.

Türkiye için büyük önem taşıyan törene Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Enerji Bakanları ile 16 ülke temsilcisinin katılımı bekleniyor.

“Türkiye'nin şu ana kadar gördüğü en büyük açılış törenini gerçekleştireceklerini” belirten yetkililer, açılış sonrası da Çırağan Sarayı ya da Dolmabahçe Sarayı'nda bir akşam yemeği verileceğini ifade ediyorlar. Hazar petrolünün boru hattı ile Adana'nın Ceyhan İlçesi'ndeki terminale taşınması, buradan da gemilere dolum yapılarak dünya pazarlarına ulaştırılmasını sağlayacak projenin, 1076 kilometrelik Türkiye bölümünde, Ocak ayı itibariyle yüzde 99 ilerleme kaydedilmişti.

“21. Yüzyılın Projesi” olarak adlandırılan projenin devreye girmesiyle, Türkiye'ye yılda 300 milyon dolarlık gelir sağlanması bekleniyor. Günlük kapasitesi 1 milyon varil olan projenin, 1,4 milyar dolarlık bölümü Türkiye'de olmak üzere toplam maliyeti 3 milyar doları geçiyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim