BRÜKSEL'DE GEMİ SÖKÜM YAŞI MÜZAKERESİ

'Gemi Söküm Yaşı' AB Armatörleri'nin Gündeminde


Avrupa Birliği armatörleri, eski gemilerin sökümünde fazla kapasiteyi azaltmak ve oranların altında bir yere koymak çağrısı üzerinde fikir ayrılığına düştüler.

Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin temsilcisi, birçok ülkenin muhalif görüşlerini dile getirmelerine rağmen, kriz ve ‘zorunlu söküme gönderme  planı’ üzerine görüşmek için yarın Brüksel’de biraraya gelecek.

Söküme gönderme  çağrısı,  ilk kez geçen sene European Community Shipowners Association (Avrupa Armatörler Komitesi Birliği) Başkanı Phillipe Louis Dreyfus tarafından yapılmıştı fakat eski gemi sahipleri bu çağrıya direniş göstermişti. Bu konuda, içinde Malta, Kıbrıs ve Bulgaristan’ın da olduğu ülkelere yoğunlaştıkları görülüyor.

Ecsa içindeki tartışmalar, hangi yaştaki  gemilerin söküme gönderilmesi gerektiği üzerinde yoğunlaştı. Bununla birlikte ilk öneriler 20 yıl sınırından bahsediyor.

Tartışma sonradan daha yüksek yaş sınırlarına odaklandı. Bu kapsamda 25 ve 30 yıllık gemiler değerlendiriliyor. Daha yüksek sınırın, oranlarda daha az etkisi olacak

Kriz toplantısı, gemiciliği ‘bu en kötü ekonomik kriz’’den çıkarmak için bu konuda alınacak tedbirler konusunda çare arayacak.

Armatörler aynı zamanda, sayıları her geçen gün  artarak çoğalan, gemileri geri verme girişiminde bulunan kiracılar konusunda da zor günler geçiriyor.

Adı açıklanmayan bir kaynaktan alınan bilgiye göre, bu kiracılardan bazıları geçen yıl milyar dolarlık kazançlar elde etmelerine rağmen şimdi gemileri geri verme girişiminde bulunuyorlar.

Grimaldi Napoli’nin Genel Müdürü Emanuele Grimaldi, geçen hafta gemileri söküme gönderme programı için olan çağrıya katılarak, fazla tonaj ve düşük talep problemini çözmek için bunun bulunmaz bir fırsat olduğunu söyledi.

Gemileri söküme gönderme, Ecsa  kurulunun toplantı gündeminde resmi olarak açıklanmazken  Mr. Louis-Dreyfus’un  yine bu konuyu  ileri süreceği anlaşılıyor.

Kaynak:Lloyd's List
Çeviri Haber: Eylül ÇETİNKAYA
DenizHaber & KaptanHaber Dış Haberler Editörü

Editör: TE Bilişim