Brüksel'de Balıkçılık Fuarına 14 Firma

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bu yıl 15.'si düzenlenen ve dünyanın sayılı deniz ürünleri fuarından biri olan 'European Sefood Exposition' Avrupa balıkçılık fuarı, bu yıl da firmalardan büyük ilgi gördü. Fuara bu yıl Amerika, Fransa, İspanya, Hollanda, Türkiye, Çin başta olmak üzere 87 ülkeden toplam 1600 firma katılarak stant açtı. Sektörün lider firmalarının büyük ilgi gösterdiği, dünya balık pazarının yüzde 80'inin şekillendiği Brüksel Deniz Ürünleri Fuarı'nda Türkiye'yi Bağçı Balık, Dardanel, Kılıç Şirketler Grubu, Pakyürek firmaları başta olmak üzere 14 firma temsil ediyor. Fuarda Türkiye'yi temsil eden firma temsilcileri bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artacağına dikkat çekiyorlar.

Özellikle dünya ticaretinde bende varım diyen firmaların büyük önem verdiği uluslararası fuarlar, yeni ticaret kapılarının açıldığı en önemli yer durumunda bulunuyor. Özellikle üretici firmaların, ürünlerini müşteriye bire bir ulaştırabildiği yer olan fuarlar adeta firmalar için birer vitrin görevi görüyor.

Bunun bilincinde olan Türk firmaları da her yıl fuar organizasyonlarına daha kapsamlı bir şekilde katılmaya özen gösteriyor. Bağcı Balık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bağcı ve Kılıç Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kızıltan da Brüksel'de düzenlenen 'European Sefood Exposition' fuarının sektör açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Mustafa Bağcı; "Fuar sektör açısından oldukça önemli bir fuar. Çünkü burada müşterilerimizi yerinde ziyaret etmek, onların bizleri bu farda görmesi bir güç birliği olmuş oluyor. Yani biz bu sektörde varız ve daima olacağız diyoruz bu fuarlar sayesinde. Ayrıca firmalar sizleri bu tür fuarlarda gördükleri zaman daha bir güven duyuyorlar, ayrıca alışverişteki devamlılığı sağlamış oluyorsunuz "dedi.

Sinan Kızıltan, " Burası dünyanın balıkçılığının olimpiyatı diyebileceğimiz bir fuar. Su ürünleri açısından dünyanın en büyük organizasyonu şuanda 8 tane büyük salon açık ve tamamı dolu. Afrika ülkelerinden, Asya ülkelerine kadar, Çin'den Amerika'ya kadar bütün ülkelerin milli katılım yaptığı bir fuar. Şöyle söyleyeyim, dünya balık ticaretinin %80'i burada şekilleniyor. Bu rakamda fuarın sektör açısından ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu.

European Sefood Exposition ziyaretçilerine kapılarını açtığı ilk günden itibaren büyük ilgi görmeye başladı. Tamamen profesyonel alıcılara yönelik gerçekleştirilen fuarda yeni iş görüşmelerinin yanı sıra, yeni anlaşmalarda imzalanıyor. Gerek Türkiye'den katılan firmaların standı olsun, gerekse de diğer ülke stantları olsun hiç boş kalmıyor. Fuarı ziyaret eden profesyonel alıcılar, üreticilerin fuarlarda sergiledikleri ürünlerini yakından inceleyip şirket ve ürettiği ürünler hakkında bilgi almayı ihmal etmiyorlar. Brüksel'de düzenlenen fuara 5 yıldır düzenli olarak katıldıklarını belirten Mustafa Bağcı dünya pazarının kalbi burada atıyor burada yeni iş bağlantılarının ilk kontaklarını kuruyoruz dedi.

Dünyanın sayılı fuarlarından biri olan 'European Sefood Exposition' ülke ihracatlarının artmasında da önemli rol oynuyor. Türkiye'den fuara katılan firmalar Türkiye'nin balık ihracatının her geçen yıl biraz daha arttığına dikkat çekerek bu yıl balık ihracatından yaklaşık 400 milyon dolar gelir elde edileceğini tahmin ettiklerini belirtiyorlar. Hedef ise gelecek yıl bu rakamın 500 milyon dolar seviyesine çıkması.

Mustafa Bağcı, balık sektöründeki hedefin 3 yıl içinde 1 milyar dolar ihracat rakamını yakalamak olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yılki Türkiye'nin balık ihracatı 400 milyon civarındaydı. Bunu bu yıl yüzde 20-25 daha arttırmaya çalışacağız, ayrıca önümüzdeki üç yıl içinde hedefimiz 1 milyar dolar rakamını yakalamak." dedi.

Türkiye'deki su ürünleri sektörünün hızlı bir gelişme içinde olduğunu ifade eden Pakyürek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selami Pakyürek de sektörün hedefinin canlı hayvan ve su ürünlerinde 1 milyar doları yakalamak olduğunu söyledi. Bu hedeflerin yakalanması için de Türk şirketleri var güçleriyle çalışıyorlar. Türk firmaları, artık Avrupa'ya balık pazarlamakla birlikte, işlenmiş ve katma değeri daha yüksek olan ürünlerde pazarlamaya başlamışlar.

FUARDA, PAKYÜREK 'FÜME HAMSİ' ÜRÜNÜYLE EN BAŞARILI 40 FİRMADAN BİRİ OLDU

Rekabetin giderek arttığı balıkçılık sektöründe firmalar pazardan daha fazla pay alabilmek için yeni arayışlar ve yeni ürünlere yönelmeye başladılar. Firmalar, her geçen zamanda ürettikleri yeni ürünleri piyasaya sürerek pazar paylarını korumaya ve yeni pazarlara açılmaya gayret gösteriyorlar. Brüksel'de düzenlenen Avrupa Balıkçılık Fuarında da bunun örneklerini görmek mümkün. Zira fuara katılan firmaların stantlarına baktığınızda balıktan üretilen yüzlerce ürünü görmeniz mümkün. Fuar organizatörlerince bu ürünler arasında her yıl yarışmalar yapılıyor ve en başarılı ürün seçiliyor.

Bu yıl fuar organizatörlerinin düzenlediği yarışmada Türkiye'den Pakyürek firması 'Füme Hamsi' ürünü ile ilk 40 ürün arasına girerek finale kaldı. Pakyürek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selami Pakyürek, ilk defa katılımcı bir firma olarak fuarda yer aldıklarını belirterek, "Daha önceleri fuara ziyaretçi firma olarak katılıyorduk. Katılımcı firma olarak katıldığımız ilk fuarımızda güzel bir gelişme oldu ve 'Füme Hamsi' ürünümüz yapılan yarışmada dereceye girerek en başarılı 40 ürün arasında yer alarak finale yükselmesi bizleri son derece mutlu etti. Zannediyorum böyle başarı Türkiye içinde bir ilk oldu" dedi.

Sonucun kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Selami Pakyürek, "Çünkü Danimarkalısı, İsviçrelisi, Fransa'sı, İspanyol'u ve İtalya'nın arasından yer alarak finale kalmamız bizim için açıkçası gurur verici bir olay" dedi. (Cihan Haber Ajansı)

haberler.com

Editör: TE Bilişim