BRITISH HAWTHORN CEYHAN TERMİNALİNE YANAŞTI

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru hattından ilk petrolü yükleyecek olan BP Shipping'e ait 240 metre boyundaki 105 bin DWT'luk BRITISH HAWTHORN tankeri Ceyhan Terminal iskelesine yanaştı.

Yüzyılın projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan yılda ortalama ortalama 30 milyon Azeri petrolünü Akdeniz'e aktaracak olan BTC Boru Hattı'ndan ilk petrolün hafta sonuna kadar, British Hawthorn'a yüklenmesi bekleniyor.

27 Mayıs'ta Ceyhan Terminaline gelmesi beklenen ham petrolün basınçın düşmesinden kaynaklanan ve teknik bazı aksaklıklardan dolayı, ham petrol dün gece saatlerinde Ceyhan Terminaline ulaştı.

Temel mühendislik çalışmaları Kasım 2000, detay mühendislik çalışmaları Haziran 2001 ve arazi temin ve inşaat çalışmaları 2002'nin Eylül ayında başlayan projenin, günde bir milyon varil ve yılda 30 milyon tonluk kapasiteyle dünya enerji sunum güvenliğinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Hem ekonomik açıdan uygun hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir taşıma sistemiyle oluşturulan proje sayesinde Türkiye'nin yılda 300 milyon dolar gelir sağlaması bekleniyor.

Proje, Doğu ve Batı enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturan BTC hattının çıkış noktasında olması nedeniyle Türkiye'ye jeopolitik önem de kazandıracak. Ceyhan, önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline gelecek. Tanker trafiğindeki azalma ise Boğazların ve İstanbul'un çevresel emniyetine olumlu katkı sağlayacak.

3 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Azeri Petrolü'nün yanı sıra Kazak petrollerinin de dünyaya gönderilmesini sağlayacak bir proje olarak planlanan ve 2000 yılında inşasına başlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın proje maliyeti 3 milyar dolar seviyesinde. 1.774 kilometrelik petrol boru hattıyla, Azerbaycan ve Kazak petrolü olmak üzere bölgede üretilecek 30 milyon tonluk petrol Ceyhan'daki deniz terminaline ulaşacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi, 1990'ların başında Türkiye'nin öncülüğünde gündeme gelmişti. 1.774 km'lik toplam hat uzunluğunun 440 km'si Azerbaycan'da, 260 km'si Gürcistan'da, 1.074 km'si ise Türkiye'de bulunuyor.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim