Muğla'nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi'nde geçen yıl hizmete giren Bozburun Geçici Deniz Gümrük Kapısı'ndan 15 Nisan-5 Kasım 2011 tarihleri arasında bin 958 tekne ile 20 bine yakın kişi giriş çıkış yaptı.
 
Muğla'nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi'nde geçen yıl hizmete giren Bozburun Geçici Deniz Gümrük Kapısı'ndan 15 Nisan-5 Kasım 2011 tarihleri arasında bin 958 tekne ile 20 bine yakın kişi giriş çıkış yaptı. Geçen yıla oranla yüzde 30.5 civarında artışın yaşanması üzerine Bozburun Belediye Başkanlığı harekete geçerek 2013 yılına kadar limanın işletim hakkını aldı. Denizcilik Müsteşarlığı ile yapılan görüşmeler sonunda da, liman içine daha önce yasak olan 12 kişi üzerinde yolcu taşıyan feribotların girişine izin verilecek. Bu karardan, Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkanı Lefteris Popodaukalos da memnun olduğunu açıkladı.
 
İçişleri Bakanlığı'nın 25 Eylül 2009 tarihli oluru ile 19 Nisan 2010 tarihinde hizmete açılan Bozburun Geçici Deniz Gümrük Kapısı'ndan geçen yıl bin 500 tekne ile yaklaşık 12 bin yolcu giriş çıkış yaparken, bu rakam bu yıl yüzde 30.5 arttı. 15 Nisan- 5 Kasım 2011 tarihleri arasında bin 958 tekne ile 19 bin 700 kişi giriş- çıkış yaptı.
 
BELEDİYE BAŞKANI HAREKETE GEÇTİ

Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça, Güllük, Turgutreis, Yalıkavak deniz gümrük kapılarından sonra 8'inci deniz gümrük kapısı olan Bozburun'un rekor sayıya ulaşması üzerine, Bozburun Belediye Başkanı CHP'li Cemil Şener, 6 mil uzaklıktaki Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkanı Lefteris Popodaukalos ile fikir alışverişi yaptı. Muğla Valiliği'ne müracaat ederek balıkçı barınağı olarak geçen Bozburun limanına büyük yolcu feribotlarının giriş- çıkış yapmaları için izin istedi. Özel Çevre Koruma Kurumu nezdinde yapılan görüşmeler sonunda limanın 2 yıllık işletim hakkı Bozburun Belediyesi'ne verildi. Denizcilik Müsteşarlığı ile yapılan görüşmeler de olumlu sonuçlandı ve limana 12 kişinin üzerinde yolcu taşımasını sağlayacak 20 groston civarındaki feribotların giriş- çıkışına izin verilebileceği sinyali verildi.
 
YER TESPİTİ YAPILACAK

Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, bir yılda yüzde 30.5'luk artışın çok önemli olduğunu belirtti. Gelecek yıl artışın daha yüksek olacağına inandığını kaydenen Başkan Şener şunları söyledi:
 
"Feribot izni için güvenlik rıhtımı şartını yerine getirmek amacıyla çalışmalarımız sürüyor. Müsteşarlıktan görevli arkadaşlar gelecek, yer tespiti yapacağız. Gerekli izin alındığı zaman da Yunanistan'ın iki tane 60 ve 80'er kişilik feribotu buraya yanaşabilecek. Haftada iki gün karşılıklı sefer yapılmasını düşünüyoruz. Bu arada Türk şirketlerinin de müracaatlarını değerlendireceğiz."
 
GÜMRÜK KAPISI SÜREKLİ OLABİLİR

Sömbeki (Simi) Belediye Başkanı Lefteris Popodaukalos da, geçen yıl gümrük kapısının açılış törenine kendisinin de katıldığını hatırlattı. Popodaukalos şöyle konuştu:
 
"Bozburun Gümrük Kapısı'na feribotların gelmesine izin verilmesini çok istedik. Ancak yasal mevzuat buna izin vermedi. Başkan Şener bu yıl izni alabileceğini söyleyince çok mutlu olduk. Yıllardan bu yana Datça'ya sürekli gidip geliyoruz. Alışverişlerimiz sürekli Datça'dan oluyor. Bozburun ise hem bizim adaya, hem de karayoluyla Marmaris'e çok yakın. Kapının 12 ay sürekli olması çok daha iyi olur."

Editör: TE Bilişim