Bourbon Dolphin'in batması yeni yaptırımlar getiriyor

2007 Nisan ayında Kuzey Denizi'nde bir offshore platformunun demirleme işlemleri için yedekleme yapmaya başlayan Bourbon Dolpin isimli Anchor Handling tip açık deniz sofistike römorkörünün devrilerek batması davası devam ediyor.

Türk gemi inşa tersanelerinde de offshore platformları demirleme römorkörleri inşa edildiği hatırlandığında, çok güçlü bir pazarı olan bu tip gemilerin aslında çok ağır Kuzey Denizi koşulklarına göre dizayn edildiği belirtiliyor.

Skagerrak Gemi Güvenliği adına uzman Arne Sagen ve Hancox Marine Services Michael Hancox'in hazırladığı rapora göre gemilerde ne kadar ileri teknolojiler uygulanırsa uygulansın sonunda insan becerisi veya insan hatasının en önemli unsur olduğu hatırlatılarak şöyle deniliyor; " Bir gemiye kumanda edecek olan başta kaptanından tüm personeline dek herkesin o geminin kumanda yönemine en üst derece vakıf olması kaçınılmazdır. Gemilerin herbirinin ayrı kumanda özellikleri olabilir. Bourbon Dolphin'e atanmış olan kaptanın henüz bir hafta geçmeden Danimarka bayraklı Stevns Power'ı yedeklemek üzere görevlendirilmesi sırasında devrilerek batmış ve sekiz personeli boğulmuştu. Benzer bir kazanın 2003 yılında meydana geldiği ve bu kazada ise 11 gemicinin can verdiği belirtilerek, bu tip gemilerde insan hatasını asgariye indirecek yeni önemlerin alınmasının şart olduğu kadar, Bourbon Dolphin'in dizayneri olan Ulstein, geminin çok daha zor offshore işlerine uygun olduğunu ileri sürerek, sahibi olan şirketin suçlarken, Norveç Hükümeti ağırlıklı araştırma teknik komisyonu bu tip gemilerin dizayn özelliklerinin de kesinlikte yenilenmesinin kaçınılmaz hale geldiği raporda yer alıyor.

Editör: TE Bilişim