BOTAŞ'ın alacaklarına blokaj konuldu

Maliye Bakanlığı, vergi borçları nedeniyle kurumun alacaklarına el koydu. Araya bakanları sokarak blokajı kaldırmaya çalışan BOTAŞ, bundan da sonuç alamadı.

Bankalara kredi borçlarının ve gaz alınan ülkelere borçların nasıl ödeneceği merak ediliyor.

Geçen yılın Ekim ayında Enerji Bakanlığı’na yazı yazarak alacaklarını tahsil edemediği için çok zor durumda olduğunu belirten BOTAŞ, bu kez de haciz kıskacında.

Elektrik Üretim A.Ş’den (EÜAŞ) 9 milyar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO’dan da 1 milyar YTL alacağı bulunan BOTAŞ, bu alacakları tahsil edemediği için Maliye Bakanlığı’na olan vergi borcunu ödeyemiyordu.
 
ALACAKLARA BLOKAJ KONDU

Bunun üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı, BOTAŞ’ın Elektrik Üretim A.Ş ve EGO’dan alacaklarına blokaj koydurdu. BOTAŞ, Enerji Bakanlığı aracılığıyla Maliye Bakanlığı’ndan geri adım atmasını istedi. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı “herkes mükelleftir” diyerek BOTAŞ’a yapılan ödemelere bundan sonra da el koymaya devam edeceğini bildirdi.

PARA AKIŞI KESİLECEK

Bu durumda BOTAŞ’a para akışı tamamen kesilecek. Bankalardan kredi alarak ayakta durmaya çalışan BOTAŞ’ın daha ne kadar kredi alabileceği merak ediliyor. Kurumun borçları da 3 milyar YTL’yi buluyor. Kurum bu zamana kadar da bankalardan 2 milyar YTL’ye yakın kredi kullandı. BOTAŞ’ın gaz alımı yaptığı ülkelere de yüklü ödemeleri bulunuyor.

Borçlarını ödemeyen EGO’ya mahkeme kararıyla bir kez haciz koyduran BOTAŞ, Ankara Valiliği’nin kararı nedeniye EGO’nun gazını kesemiyor.

Kaynak: NTV

Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma

Editör: TE Bilişim