İran doğalgazını taşıyan boru hattına yönelik sabotajın ardından başlayan tamirat tamamlanıyor. Boru hattından gaz akışının yarın sabahtan itibaren yeniden başlayacağı bildirildi. BOTAŞ yetkilileri bu nedenle gaz kesintisinin söz konusu olmayacağının altını çiziyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde doğal gaz boru hattında çıkan yangında zarar gören doğal gaz boru hattında süren tamirat çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “Bugün akşam inşallah Doğubeyazıt kompresör istasyonunu devreye alarak her şeyi normale döndürmüş olacağız” dedi.

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, uzmanların kaynak ve test işlemlerini tamamlamak üzere olduğunu belirtirken, “Tamir edilen kaynaklı borular üzerinde film çekildi, inşallah bugün akşam itibariyle tamir işlemleri bitecek” dedi.
Söz konusu hattın 48 inc çapında ve zor durumlarda depo vazifesi görebilecek büyük bir boru hattı olduğunu anlatan Düzyol, şunları söyledi:

“Patlak hadisesinden sonra Türkiye'nin hiçbir yerinde arz sıkıntısı yaşanmadı. Bu boru hattı üzerinden beslenen gerek güney illerinde, gerekse batı illerinde, Konya üzerinden Isparta ve Denizli'ye kadar uzanan bölümde herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bugün akşam da inşallah Doğubeyazıt kompresör istasyonunu devreye alarak her şeyi normale döndürmüş olacağız.”

Tamiratın ardından bir aksilik çıkmazsa bu gece yarısından sonra da doğal gaz verilmeye başlanacağını bildiren Düzyol, herhangi bir aksilik çıkarsa da en geç yarın sabah itibariyle Türkiye geneline gaz verilmeye başlanacağını kaydetti.

Şu anda bilirkişi ve jandarmanın bölgede olduğunu ve nihai raporu hazırladıklarını belirten Düzyol, “Nihai rapor henüz çıkmadı, çıktıktan sonra sabotajın mali portresi de ortaya çıkacak. Ne kadarlık bir hasar var, nasıl bir zarar oluşmuş onlar ortaya çıkacak” diye konuştu. Hasarın çok hızlı bir şekilde onarıldığını belirten Düzyol, herhangi bir gaz sıkıntısına sebep olmadan da devreye alacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan patlama, petrol ve doğalgaz boru hatlarının güvenliği konularını da gündeme getirdi. Bölgede inceleme yapan yetkililer, kompresör istasyonlarının kendi güvenlik görevlileri tarafından korunduğunu ancak boru hatlarının jandarma bölgesinde bulunduğuna dikkat çekiyor.

Her noktaya görevli yerleştirilemeyeceğini belirten yetkililer, yeraltından geçen boru hattının planlarının teröristlerin eline nasıl geçtiği sorusunun yanıtını arıyor.

Sabotajın, iki ülke arasında yeni enerji projelerinin ele alındığı İran Petrol Bakanı Hamaney’in Ankara ziyaretinden bir hafta sonra gerçekleşmesi de dikkat çekici bulunuyor.

Son olaydan sonra BOTAŞ ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın boru hatlarının güvenliğine yönelik ek tedbirler konusunda ortak bir çalışma yapacakları ve bu tedbirlerin kritik kış aylarında yürürlüğü konulacağı belirtiliyor.

Öte yandan İngiltere’nin Azerbaycan Büyükelçisi Laurie Bristow’un, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı’na bir sabotaj düzenlenirse Azerbaycan’ın bu saldırının sonuçları ile başa çıkamayacağını söylediği bildirildi. İngiliz Times gazetesinin haberine göre Bristow’un 2004'te “kısıtlandırılmış bir telgraf” notu ile BTC Boru Hattı’na bir saldırı düzenlenmesi halinde Azeri hükümetinin bununla başa çıkamayacağı uyarısında bulunduğunu bildirdiği kaydedildi.

BTC projesine karşı çıkan Corner House grubunun Bilgi Özgürlüğü Yasası kapsamında yaptığı başvuru sonrasında ortaya çıkan telgraf notunda, boru hattına yapılacak bir saldırı ya da oluşacak bir kazanın, İngiliz petrol şirketi BP’nin yatırımlarını tehlikeye atabileceği uyarısının yer aldığı kaydedildi. Bristow’un mesajında, İlham Aliyev’in boru hattını korumak için 800 askerlik bir güç oluşturduğu ve bunun “iyi haber” olduğu belirtilirken “kötü haberin” ise olası bir saldırıda askerin dışındaki polis, ambulans ve itfaiye servisleri arasında koordinasyon eksikliği olduğu bildirildi.

Mesajda, “Yani büyük bir olayda ya da terör saldırısında askeri müdahalenin dışında sivil bir komuta yapısı, büyük bir temsilci ya da ilgili bakanlıklar arasında etkili bir iletişim sağlanamayabilir” ifadesinin yer aldığı aktarıldı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim