Özelleştirme İdaresi’nin Beykoz’da satışa çıkardığı eski Tekel Paşabahçe İçki Fabrikası’nın ihalesini, Torunlar Gayrimenkul 355 milyon liralık teklifle kazandı. Arazi için yapılan açık artırma 76 tur sürdü.
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan’un komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde, ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif, 276 milyon lira oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi. 2 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif, 300 milyon lira oldu ve Fernas İnşaat, ihale dışı kaldı.
Elemeli yazılı turların ikinci turunda, Özyazıcı İnşaat elendi. Yazılı elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 320 milyon lira, artırım aralığı ise 100 bin lira olarak belirlendi. Artırmanın 6. turunda Asitane Gayrimenkul ihaleden çekildi.

İkili mücadele

Asitane Gayrimenkul’ün de elenmesinden sonra yarış Torunlar Gayrimenkul ile Siyahkalem Mühendislik arasında yarım saat devam etti. Açık artırmada Torunlar zaman zaman 100 bin TL’lik artırma limitinin üzerinde artırımlar yaparken, Siyahkalem 100 bin TL’lik artışlarla mücadeleyi sürdürdü. Tur sonunda Torunlar 355 milyon liralık teklifiyle ihaleyi aldı.

İlk fiyatı 160 bin lira

Devletin 1933 yılında içki fabrikası yapmak için 160 bin liraya aldığı arazi, 2004’te Tekel’in satılmasıyla Özelleştirme İhalesi’ne devredilmişti. İhaleyi kazanan Torunlar Gayrimenkul, Beykoz Paşabahçe’deki 54 bin 870, 16 bin 212 ve  827 metrekare yüzölçümlü 3 paparseldeki taşınmazlar ile 3 bin 935 metrekare yüzölçümlü iskele - rıhtım ve dolgu alanına, 49 yıl süre ile sahip oldu. Arazinin Boğaz’a 500 metre kıyısı bulunuyor.

303 milyona satılmıştı

Arazinin ilk ihalesi 2009 yılında yapılmış ve ihaleyi As - Asya Gayrimenkul adlı şirket 303 milyon 100 bin liraya kazanmıştı. As - Asya’nın sahibi Mümin Gökalp, arazide 7 yıldızlı 1500 yataklı, Paşa Sarayı adlı bir otel yapacağını açıklamıştı. Gökalp, ödemeyi yapamayınca ihale iptal edilmişti.

İhale bedeli kadar yatırım

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun, İstanbul’un 10 boğazı olmadığını, bir boğazı olduğunu belirterek, “İstanbul’un incisi olan bir yeri almak istedik” dedi. Torun, turizme yönelik bir proje yapacaklarını ve projenin İstanbul’a değer katacağını kaydetti.

Torun, yatırım miktarını öngörmenin mümkün olmadığını belirterek, ihale rakamına yakın bir yatırım olacağını, yatırımın yüzde 20’sini özsermayeden karşılayacaklarını ifade etti. Ödemeyi nasıl yapacaklarına ilişkin soru üzerine Torun, peşin ya da taksit seçeneklerini değerlendireceklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim