‘Boğaz’ın kralı’ tezgâhta 80 lira

Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için kampanyalarla korunmaya çalışılan lüferin fiyatı tezgâhta 80 liraya kadar çıktı. İstanbul Boğazı’nın ‘kralı’ olarak bilinen lüferin kilosu, kasım ve aralık ayında ise 20 liraydı.

Lüfer, bu balık avı sezonunda da bekleneni vermedi. 1 Eylül’de başlayan balık av sezonunda bol miktarda avlanarak hem tüketiciyi hem de balıkçıyı güldürmesi beklenen lüfer tam tersine çok az avlandı.

Denizlerimizde lüfer, balıkçı ağlarına çok az takılırken fiyatları da aynı oranda arttı. Lüfer sofralara az miktarda gelirken, şimdilerde tezgâhlarda satılan balıkların kasım ve aralık aylarında tutulduktan sonra buzhanelerde bekletilenler olduğu öğrenildi.

Tanesi 20 TL’den satılan lüferin kilosunun 70-80 TL’ye kadar çıkabildiği görülüyor. Tezgâhlarda lüferin yerini çiftliklerde üretilen levrek ve çipura gibi türler alırken, kilosu 15 TL’den satılan somon balığının da tüketicinin ilgisini çektiği gözleniyor.

Lüferin korunması için 2011’den beri defneyaprağı, çinakop, sarıkanat gibi alt bireylerinin avlanması yasaklanmıştı. Lüfer ailesinin diğer bireyleri olan kofana ve sırtıkara gibi balıklara da uzun yıllardır rastlanmıyor.

Editör: TE Bilişim