Boğaz'ın altında tren tamam sıra arabada

Marmaray'da sona doğru yaklaşılırken, araçların Marmara Denizi'nin altından geçişini sağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi de bütün hızıyla devam ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın test sürüşünü gerçekleştirdiği Marmaray'ın ardından dikkatler şimdi de motorlu araçların kullanacağı 'tüp geçiş'e çevrildi. 29 Ekim'de açılacak olan Marmaray iki yakayı suyun altından demiryoluyla birbirine bağlarken, 2015 sonlarında açılması planlanan Avrasya Tüneli motorlu araçları Boğaz'ın derinliklerine indirecek.

Proje ismi 'İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi' olan Avrasya Tüneli sayesinde, 100 dakikadan fazla süren Zeytinburnu-Göztepe arası yolculuk sadece 15 dakikaya inecek.Günde 120 bin aracın geçeceği proje sayesinde, Boğaz köprüleri ile şehir trafiği önemli ölçüde rahatlayacak.

Güney Koreli SK ve Türk Yapı Merkezi şirketlerinden oluşan Ortak Girişim Grubu tarafından temeli 2011 yılında atılan Avrasya Tüneli, yaklaşık 1.3 milyar liraya malolacak. Şu an fore kazık çalışmalarının sürdüğü 15 km'lik proje, Avrupa yakasında Kazlıçeşme'de başlayacak. Buradan Cankurtaran sahiline kadar Kennedy Caddesi boyunca 5.4 kilometre uzunluğunda 8 şeritli özel yol yapılacak.

Tarihi yarımadadaki yollar yeniden düzenlenecek. Işıklar kaldırılacak, 'batçık'lar yapılacak, ulaşım daha işlevsel hale gelecek. Cankurtaran'dan yerin altına inecek olan hat, Boğaz'ı suyun altından geçerek Anadolu yakasında Göztepe Kavşağı'da yer üstüne çıkacak. Tünel trafiği otomobil ve minibüsler ile sınırlandırılacak.

Tarihî yarımadaya gitmek isteyenler, Cankurtaran'da tünelden sonra Eminönü veya diğer yerlere gidebilecek. Lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tüp geçiş, sadece trenlerin kullanacağı Marmaray Projesi kapsamındaki tüp geçişten daha ileri özelliklere sahip olacak. Marmaray'ın sadece 1.4 kilometrelik bölümü boğaz altından geçerken, yeni tüp geçişin 3.3 kilometrelik bölümü deniz altında olacak.

ZEYTİNBURNU-GÖZTEPE 15 DAKİKA

Avrupa yakasında Zeytinburnu'ndan başlayacak olan 'İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi' Projesi kapsamında ilk olarak, Kazlıçeşme ile Cankurtaran arasındaki yollar genişletilerek yenilenecek. Bu yolu takip eden araçlar Cankurtaran'dan yeraltına inerek Boğaz'ı suyun altından geçip Göztepe'ye ulaşacak. Normalde 100 dakika süren yolculuk ise 15 dakikaya inecek.

Editör: TE Bilişim