Çin Ordusu tarafından finanse edilen 'Chinamil' adlı internet sitesi tarafından yayımlanan fotoğraflarda, Liaoning'in savaş grubundaki çeşitli tip askeri gemi, denizaltı ve uçaklar görülüyor.

Fotoğrafların savaş grubunun geçen ay boyunca gerçekleştirdiği muharebe manevraları sırasında çekildiği tahmin ediliyor.

Donanma inşası için her yıl milyarlarca dolar harcadığı bilinen Çin, gelecek yıllarda onlarca modern savaş gemisini suya indirererek ABD'ye rakip olmayı hedefliyor.

Donanmanın hedefinde, 2020'ye kadar iki uçak gemisi daha inşa etmek olduğu tahmin ediliyor. Analistler, böylelikle Çin'in okyanus ötesinde güç kullanma kapasitesine erişebileceğini belirtiyor.

Liaoning, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilip Ukrayna'dan satın alınan Varyag'ın donatılmasıyla geçen yıl hizmete girdi.

Yüzer kütle olarak adlandırılan Varyag, bu sıfatla 2001 yılında boğazlardan geçerek Çin'in yolunu tuttu. Çin tarafı, o dönem Varyag'ın gazino yapılacağını öne sürmüştü. Medyaya yansıyan haberlede ise, Çin'in geçiş izni karşılığında bir milyon turist sözü verdiği iddia edilmişti.

Editör: TE Bilişim