Boğaz’dan geçen her gemi tehlike saçıyor 

Uluslararası Küresel Isınma Konferansı için İstanbul’a gelen dünyaca ünlü çevrebilimci Dr. Terry Barker başta Boğazlar olmak üzere denizlerimizdeki kirlilik tehlikesine ve Türkiye topraklarındaki çevre sorunlarına dikkat çekti

Dünyanın 48 ülkesinden gelen akademisyen ve çevrebilimcilerin katılımıyla gerçekleşen ‘Uluslararası Küresel Isınma Konferansı’nda Türkiye’deki enerji politikaları ve küresel ısınma ile mücadele konularında görüşlerini aldığımız Cambridge Universitesi Küresel Isınma ve Araştırma Merkezi Başkanı Dr.Terry Barker, gemi trafiğinin Boğazlar ve Marmara Denizi üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

TEMİZ YAKIT, YENİ TEKNOLOJİ

Avrupa Birliği yolundaki Türkiye’nin çevreci önlemler alması noktasında tam destek göreceğini ifade eden Barker, deniz kirliliği ve gemilerin teknolojik donanımı konusunda şunları söyledi:

‘Ülkeler, denizlerde fueloil atıklarının yasaklanması noktasında zaten anlaşmıştı. Şimdi, denizi kirletmeksizin atık çıkarılmasını sağlayan yeni teknolojiler kullanılmalı. Bu noktada önemli öncelikler, temiz fueloil kullanmak, havaya ve denize kirli fueloil’in akmasını önleyen sistem kurmak ve teknolojisi ve kendisi eski gemileri tümüyle trafikten men etmektir.’

ESKİ GEMİLER ÇÖPE

Türkiye’nin sahip olduğu iki boğazdan gemi geçişleri ile ilgili olarak, mevcut gemilerin donanımlarına ve kalitesine vurgu yapan Dr. Terry Barker, ‘Şu an Hong-Kong ve Norveç’deki gemi inşa eden firmalar ve Uluslararası Deniz İşletmeleri Birliği ile beraber çalışıyoruz. Amacımız gemilerin daha az karbon yakması ve fueloil kullanmamalarıdır’ dedi.

İmzalanan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde 2015’e kadar eski gemilerin kullanımdan kalkacağını söyleyen Barker, Türkiye’nin enerji elde etme noktasında hidrojeni tercih etmesi durumunda büyük bir gelir sağlayacağını ve 20 yıl içinde tüm dünyanın hidrojene yöneleceğini ifade etti.

Türkiye için acil çevreci önlemler

Dr. Terry Barker, Türkiye için çevreci önlemler paketinden öncelikli olanları şöyle sıraladı...

TARIM VE HAYVANCILIK

Tarım ve hayvancılıktan asla vazgeçilmemeli ve çevreci teknolojiler kullanılmalı. Yeni fidan dikimleri sağlanmalı, bu noktada Avrupa Birliği ülkelerinden yardım istenmeli.

HİDROJEN ENERJİSİ

Türkiye’de rüzgár ve güneş enerjisi sistemlerini yaygınlaştırmak gerekiyor. Elektrik üretiminde su öncelikli olmalı. Güneş enerjisini ve hidrojen sistemleri devreye girmeli.

OKALİPTUS VE PALMİYE

Göçük riski taşıyan maden ocakları için alternatif çözümler var. Toprak düşüşünün olduğu yerlere okaliptus ve palmiyeler dikilebilir.

Büyük felaket ‘geliyorum’ diyor

Geçen yıl 14 Temmuz’da Boğaz geçişinin Sarıyer mevkiinde bayraklı Aralsea adlı akaryakıt tankeri dümeni kilitlenince sahile çarpmış ve çevre sakinlerine büyük korku yaşatmıştı. Boğazlar’da yaşanacak kazalar büyük maddi zararlara ve can kaybına sebep olabilir. Ancak kaza yapan gemilerden meydana gelecek sızıntıların vereceği çevresel zararın etkileri uzun yıllar sürebilir.

Editör: TE Bilişim