Boğaz'daki tek Urfalı!

Boğaz'daki kazada bir yolcunun öldüğü 'Urfalı Cemal' motorunun sahibi Cemal Bulut, 1959 yılında geldiği İstanbul'da önce miço, sonra kaptan en son da 3 milyon YTL'lik iki gemi sahibi patron olmuş...

Seyhan SEVİNÇ / İSTİHBARAT Fotoğraf: Dündar KALE

Diğer teknesinin adı Harranovası

ULUSLARARASI seferlerde çalışıp biriktirdiği paralarla Türkiye'de 1980 yılında Erenköy 1 adlı bir tekne alan Cemal Bulut, "Kazandıklarımı yemedim, hep yatırıma dönüştürdüm. İlk tekneyi satıp daha büyüğünü aldım, adını Şanlıurfa koydum. Onu da satıp Harranovası adını verdiğim tekneyi aldım. Sonra da Urfalı Cemal'i. Şimdi Harranovası ve Urfalı Cemal var. Her biri 1.5 milyon YTL değerinde" diyor.

Kimse 'sis var, çıkmayın’ demedi…

"BU son kazayla birlikte bütün moralimiz alt üst oldu. Kaza sis yüzünden oldu diyorlar, öyle değil. Sis Boğaz'in kuzey cephesindeydi, Beylerbeyi Boğaz Köprüsü tarafında yani. Biz ise güney cephesinde sefer yapıyoruz. Ve yolumuz açıktı. Eminönü'den bakınca Kadıköy'ü rahatlıkla görebiliyorduk. Sis olsaydı eğer bizim hattımızda, İstanbul Liman Başkanlığı bize tebligat yapardı, öyle bir tebligat yapılmadı. Çünkü sis yoktu. İDO, kendi seferlerini iptal ettirmişti doğru ama, İDO'nun kuzey hattında, yani sisin olduğu yönde seferleri var. On-
lar bir hattı kapatınca hepsini kapatıyor. Onların kararı bizi bağlamıyor. Biz Liman Başkanlığına bakarız, bize tebligat gelmedi. Kaza kum kosteri yüzünden oldu. O sisin olduğu yönden geldiği için rotasını şaşırmış. Biz normal rotamızda giderken gelip çarptı. Eğer kaptanımız yerinde manevra yapmasaydı, çok feci olurdu. Burun buruna çarpışarak feci bir kazanın önüne geçildi. Bir genç öldü. Çok üzüldük."

32 şirketin bir araya gelip kurduğu TURYOL Kooperatifi bünyesinde çalışan 'Urfalı Cemal' adlı yolcu teknesiyle Boğaz'dan transit geçiş yapan 'Adil Kaptan' adlı bir kum kosteri geçen Cumartesi günü sis nedeniyle çarpıştı. Kazada 39 yaşındaki Koray ilhan Yarış adlı yolcu, şiddetli sarsıntı yüzünden kafasını demire çarpıp beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Kazada "ihmal olup olmadığı" yönündeki tartışmaların yanı sıra, tekneye adını veren "Urfalı Cemal"in kimliği de merak uyandırdı.

Bir gördüm âşık oldum

Zira Boğaz'da motor çalıştıranların hepsi, doğal olarak azgın sulara alışık Karadeniz uşakları. Kimi Rizeli, kimi Sinoplu. İşte "Deniz nere, Urfa nere" diye sordurtan Cemal Bulut'un 'anlatsa roman olur' hikayesi... "Urfa'yı bilirsiniz, toprağı suya hasrettir. İnsanı da öyle. Daha küçükken büyüklerimiz bize denizi anlatırlardı. Hep merak ederdim. İlk kez Mersin'de gördüm denizi, işte orada aşık oldum. 17 yaşında, 1959 yılında kendimi vurdum İstanbul'un yoluna. Burada ne bir dayanağım ne de tanıdığım vardı. Topkapı'da inip oradan Eminönü'ne geldim."

Hızır Kaptan yetişti

"Cebimde de 24ü kuruş var. Gidip 30 kuruşa yarım ekmek alıp yedim. Otel 1 liraydı. Param beni en fazla bir gün idare edecekti. Sirkeci sahiline çıktım, kara kara düşünüyordum. Ne yapacağımı, ne edeceğimi bilmiyordum. Sahilde gezerken bir adam çıktı karşıma, 'İşin yoksa gel bana yardım et, yolculardan para topla' dedi. Adı Hızır Kaptan'dı, Hızır F.r. Bir teknesi vardı, Sirkeci-Kadıköy arasında yolcu taşıyordu. Hayatımda ilk kez tekneye bindiğim için sürekli sağa sola çarpıyordum. O gün akşama kadar güvertede belki de 20 kez düştüm. İşte o gün bugün inmedim tekneden. 1963 yılında, önce miço belgesi, sonra denizci, ondan sonra da usta denizci belgesi aldım. Almanya'ya ait Oldendorf adlı gemiyle uluslararası seferlere çıktım. Tam altı yıl boyunca Güney Amerika sahillerinde çalıştım. Para biriktirip, Türkiye'ye döndüm. Tekneleri aldım"

Bir teknenin günlük cirosu 3 bin YTL

■ Her tekne günde ortalama 6 sefer yapabiliyor.
■ Tekneler 450 yolcu taşıyor.
■ Bilet parası ise 1.3 YTL.
■ Yani her tekne günde ortalama 3 bin YTL ciro yapıyor.
■ İstanbul'da tekneler için kış aylarında iki ayrı hat (Eminönü/Kadıköy-Eminönü/Üsküdar) var. Yazın hat sayısı, Adalar da devreye girince altıya çıkıyor.
■ Tekneler ayrıca turistlere Boğaz turu da yapabiliyor.
■Her teknenin değeri yaklaşık 1.5 milyon YTL.

Kaynak: VATAN Gazetesi

Yayın Tarihi: 12 Nisan 2007

Editör: TE Bilişim