Boğaz'da Ölü Balık Şoku
 
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, İstanbul Boğazı'nda görülen balık ölümlerinin 10-12 yılda bir meydana gelen doğal bir durum olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazı'nda soğuk hava nedeniyle orkoz denilen balık ölümlerinin kış aylarında görülebildiğini kaydederek, "Orkoz denilen bu balık ölümleri 10-12 yılda bir meydana gelir. Balıklar soğuktan dengelerini kaybedip ölüyor, bu doğal bir durumdur. Bu durum orkoz akıntısı nedeniyle oluyor" diye konuştu.

Bayram Öztürk, alt akıntının üst akıntı ile buluştuğu çok soğuk havalarda bu tür balık ölümlerinin görüldüğünü ifade ederek, 'Çünkü İstanbul Boğazı bu durumda kanal vazifesi görüyor. Orkoz akıntıları Üsküdar ve Kandilli arasındaki bölgede 10-12 yılda bir tekrar eder. Bu durumun geçmiş yıllarda çok sayıda örneği vardır" dedi.

Akıntıdan dengesini kaybederek ölen balıkların yenilebileceğini kaydeden Öztürk, "Bu durum belki bugün ve yarın da devam edebilir. Ancak bir iki günü geçmez. Eğer bu durum bir hafta falan devam ederse balık ölümlerinde başka bir neden aramak gerekir" şeklinde konuştu.

Bu arada orkozun, kışın fırtınalı havalar ve özellikle kuvvetli güney rüzgarları (lodos) nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki yüzeysel suların ters yönde akması olduğu ifade edildi.

Sahile vuran ölü balıklar vatandaşlarca toplandı

Özellikle Üsküdar ve Beşiktaş'ta deniz kenarında su yüzüne çıkmış çok sayıda balık gören vatandaşlar, sahile akın etti. Deniz polisinin "Balıkları toplamayın. Sağlığa zararlı olabilir" uyarılarını dikkate almayan vatandaşlar da balıkları elleriyle ve kepçelerle toplayarak kovalara doldurdu.

Durumu fırsat bilen bazı balıkçılar ise tekneyle açılarak denizin yüzeyinde biriken balıkları ağlarla topladı. Deniz suyunun soğukluğuna aldırış etmeden balıkları toplamaya devam eden vatandaşlar, bu durumun çok sık karşılaşılan bir olay olmadığını ve balıkların denizdeki ani ısı değişikliğinden dolayı şok geçirdikleri için kıyıya vurduklarını öne sürdüler.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim