1453’te İstanbul’u fethederek yeni bir çağ başlatan Fatih Sultan Mehmet’in heykeli, Amerika’daki ‘Özgürlük Anıtı’ndan esinlenerek yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yer tespiti için çalışmaların devam ettiğini, Haydarpaşa ya da Kadıköy Mendireği seçeneğinin ağır bastığını söyledi. 7 metrelik heykelin şehrin sembolü haline gelmesi hedefleniyor. Eser, fethin 552. yıldönümü olan 29 Mayıs 2005’e yetiştirilmeye çalışılacak. İstanbul için daha önce semazen heykeli gündeme gelmişti.
     
     Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün üstlendiği proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği ile yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandı. Eseri yapacak heykeltıraşın seçimi için ilgili kurumlara haber verildi.
     
     Üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi hocalarından Betkanyon oluşan komisyon heykeltıraşın seçimi için kolları sıvadı. 50’nin üzerinde heykeltıraş ismi bu eser için önerildi. Genel müdürlük bünyesinde yürütülecek çalışmalardan sonra başvurular arasından 20’ye yakın heykeltıraşa ilk olarak maket siparişi verilecek. Maketleri inceleyecek olan komisyon üyeleri, heykeli yapacak sanatçıyı seçecek.

     Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, İstanbul’un fethinin 552. yılı dolayısı ile fetih günü olan 29 Mayıs 2005 tarihinde heykelin açılışını yapmayı planladıklarını söyledi. Tokel, projeyi mayısa yetiştirmek için çalışmaları hızlı bir şekilde yürüttüklerini, bu tarihe yetişmemesi durumunda ise sonraki aylarda heykelin açılışının yapılacağını söyledi. Tokel; “İstanbul’a Fatih’in heykelinden daha uygun bir heykel düşünülemez.” dedi.
     
     Haber: Aslıhan Aydın
     Kaynak: Zaman

Editör: TE Bilişim