İstanbul Boğazı’nın yükünü azaltacak yeni bir boğazın projelendirme çalışmaları başladı. Sakarya Nehri’nin İzmit Körfezi’ne bağlanmasıyla oluşacak yeni boğaz , İstanbul Boğazı’nın alternatif su yolu olacak.

Sakarya Üniversitesi, daha önce yaptığı fizibilite çalışmasıyla Sakarya Nehri’nin taşımacılığa uygun olduğunu ispatlamıştı. Bu fizibilite çalışması doğrultusunda, projelendirme çalışmalarına başlandı. Hollanda’nın önde gelen ve nehir taşımacılığında uzman bir şirket ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nden bilim adamlarının katıldığı ekiple nehirde inceleme yapmıştı. İncelemenin ardından Sakarya nehri ile ilgili kıyı drenaj çalışmaları sürüyor.

Sakarya Nehri’nde taşımacılık ve İstanbul Boğazı’na alternatif su yolu fizibilite raporu 2003’te düzenlenen Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı’nda tartışılmış ‘uygulanabilir bir proje olabileceği’ belirtilerek desteklenmesi kararı alınmıştı. Rapor, Ulaştırma Bakanlığı’na sunuldu.

Bakanlık; Başbakanlık , Devlet Planlama Teşkilatı(DPT), Denizcilik Müsteşarlığı , Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü (DLH ) ve diğer ilgili bakanlık temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyonda fizibilite raporunun değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşünü bildirdi. DPT de destek verdi. Ancak bu güne kadar somut bir adım atılmamıştı. Sakarya Valiliği’nin fizibilite çalışmasının projeye dönüştürülmesi yönündeki talebi Ankara’da sıcak karşılandı. Fizibilite raporuna göre hazırlanacak projeyle İzmit Körfezi’nden Sakarya Nehri’ne kadar bir kanal açılacak. Nehir yatağı genişletilerek taşımacılığa uygun hale getirilecek. Böylece Karadeniz ile Marmara Denizi farklı bir güzergahtan birbirine bağlanacak. Sakarya , Kocaeli , Bilecik , Eskişehir ve Bolu’yu etkileyecek. İlk etapta Karasu (Karadeniz)- Adapazarı arasında taşımacılık yapılabilecek. Sakarya Nehri üzerinden Bilecik -Eskişehir’e ulaşılacak. Türkiye projeyi hayata geçirdiği taktirde en ucuz taşıma olan su yolu taşımacılığında devrim olacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Bölümü öğretim üyesi Prof .Dr. Necati Ağıralioğlu, hazırlanacak projenin Türkiye’nin ufkunu açacağını söyledi. Daha önce hazırlanan fizibilite çalışmasında yer aldığını hatırlatan Ağıralioğlu, hazırlanacak projenin hayata geçmesi halinde Türkiye’nin bundan büyük bir kazanç sağlayacağını vurguladı. Fizibilite çalışmasının projelendirilmesinin somut bir başlangıç olacağının altını çizen Ağıralioğlu, İstanbul Boğazı’na alternatif bir su yolunun oluşturulmasının adımının atıldığını kaydetti.

Bu proje için Osmanlı döneminde 7 defa teşebbüste bulunuldu. Sakarya Nehri’nin Sapanca Gölü’ne oradan oradan İzmit Körfezine bağlama fikri ilk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya atıldı. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa , Sakarya Sapanca Gölü yoluyla İzmit körfenize bağlamak istedi. Bu projeyi gerçekleştirmek için Mimar Sinan’ı görevlendirdi. Kanal ve kazı yapılmaya başlandı, kazılar Körfez tarafından 15 kilometre ilerledikten sonra harplar dolayısıyla yarıda kaldı.

Kaynak: Yeni Asya

Editör: TE Bilişim