BOĞAZ TRAFİĞİ HAFİFLEYECEK

Yunanistan tarafından Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesine alternatif olarak geliştirilen Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesi için Bulgaristan, Rusya ve Yunanistan arasında siyasi müzakere zaptı Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da dün imzalandı.
Üç ülkenin de projeye siyasi olarak olumlu baktığının ortaya konması açısından önem taşıyan zapta Bulgaristan adına Bölgesel Gelişme Bakanı Valentin Tserovski, Rusya adına Sanayi ve Enerji Bakını Viktor Hnistenko, Yunanistan adına ise Kalkınma Bakanı Dimitris Siufas imza attı. İmza töreninde konuşan Bulgar Bakan Tserovski, projenin stratejik önem taşıdığını belirterek, ''Bu projenin Kalebet gerçekleşmesi durumunda Bulgaristan Balkanlarda bir enerji merkezi olma amacına bir adım daha yaklaşacaktır'' dedi.
Bulgaristan'ın Burgaz limanından başlayıp Yunanistan'ın Dedeağaç limanında sona erecek 300 kilometrelik projenin 700 milyon dolara mal olması bekleniyor. Projeyi Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan şirketlerin katılımı ile oluşturulacak karma bir şirket gerçekleştirecek. Kurulacak bu ortak şirkette her üç ülkenin de payları eşit olacak.
Projeye Bulgaristan ve Rusya ''rantabl olmadığı'' gerekçesiyle daha önce karşı çıkıyordu. Ancak bu anlaşmazlık Yunanistan'ın yoğun kulis faaliyetlerinin ardından Moskova'da geçtiğimiz ay yapılan son toplantıda ortadan kaldırıldı ve siyasi müzakere zaptının imzalanmasına karar verildi.
DenizHaber.Com-Özel
Editör: TE Bilişim