Bodrum'da Yatlar Karaya Çekildi 

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'nde, milyonlarca dolarlık yatların ve teknelerin büyük bölümü, yeterli liman olmadığı için karaya çekildi.

Turizmden ve denizden döviz kazanıldığını belirten Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mazlum Ağan, “Plansızlık ve denize önem verilmemesi nedeniyle bugüne gelindi. Yatların büyük bir bölümü karaya çekildiği için kış aylarında deniz turizmine yönelik faaliyet gösterilemiyor” dedi.

Türkiye’nin gözde turizm merkezi ve mavi yolculuğun başkenti olan Bodrum’da liman yetersizliği nedeniyle kış aylarında yüzlerce yatın ve teknenin karaya çekilmek zorunda bırakılması, koylarda konaklamak zorunda kalan yatların da fırtınada parçalanıp batma tehlikesiyle karşı karşıya kalması denizcileri ve Belediye Başkanı Ağan’ı isyan ettirdi. Yaklaşık 4 bin 500 yat ve teknenin bulunduğu Bodrum’a 1950’li yılların başında yapılan 450 yat kapasiteli limanın yetersiz kaldığını belirten Başkan Ağan, iki yıl önce yaptıkları yüzer iskelelerin kaçak olduğu gerekçesiyle de, liman başkanlığının kendilerine 5 bin lira para cezası kestiğini ve mahkemeye verildiklerini hatırlattı. Bürokrasiyle boğuşmaktan bıktığını belirten Ağan şunları söyledi:

“Plansızlık ve denize önem verilmemesi nedeniyle bugüne gelindi. Yatların büyük bir bölümü karaya çekildiği için kış aylarında deniz turizmine yönelik faaliyet gösterilemiyor. 10 yıldır yeni liman yapılması için müracaat etmediğimiz yer kalmadı. İçmeler, Gümbet ve Haremtan bölgesinde yapılacak üç liman Bodrum’daki barınak sorununu önemli ölçüde çözer.”

YUNANİSTAN'DA HER ADAYA 3- 4 LİMAN’

Bodrum Liman Başkanı Kaptan İbrahim Arkula da, limanın yetersiz olması nedeniyle her yıl binlerce yatın karaya çekildiğini belirtirken, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, “Gümbet Koyu'na yapılmak için ODTÜ tarafından hazırlanan liman projesi kaynak yetersizliği nedeniyle hayata geçirilemedi. Deniz turizminin önünü açmak, yönümüzü denize çevirmek için kıyı bölgelerine çağdaş limanlar yapılması şart. Mavi yolculukta rakibimiz Yunanistan her adaya 3- 4 liman ve barınak yapıyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim