Bodrum'da bayrak değiştiren ilk tekne

YABANCI bayraklı yatların Türk bayrağına geçişi için yapılan yeni düzenlemelerin ardından Bodrum'da İngiliz bayrağını çıkartarak Türk bayrağı takan ilk tekne, ‘Yüce Auto A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Refik Yüce'ye ait ‘Blue Moon East’ adlı motoryatı oldu. Milta Marina A.Ş.'de düzenlenen törende konuşan Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat, “Yaklaşık 8 misli vergiler düşürüldü. Türkiye'de Türkler'e ait olup ancak yabancı bayrak taşıyan yaklaşık 3 bin yat var. Bundan sonra dünya denizlerinde Türk bayrağı dalgalanacak” dedi.

Yabancı bayraklı yatların Türk bayrağına geçişi için başta vergi olmak üzere ilgili mevzuatlarda yapılan değişikliklerin ardından, ‘tekneciliğin merkezi' kabul edilen Bodrum'da İngiliz bayrağını çıkartarak Türk bayrağı takan ilk Türk yatı, Milta Marina'da demirli bulunan ‘Yüce Auto A.Ş.' Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Refik Yüce’nin 22 metre uzunluğunda, 4 kabinli ‘Blue Moon East’ isimli motoryatı oldu. Yatın marinada bağlı bulunduğu pontonda düzenlenen bayrak değişimi törenine Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat, yatın kaptanı Yüksel Tiryakioğlu ve Sky Marine yetkilisi Sabri Soydan katıldı.

Yata Türk bayrağı çekilmesi ve Bağlama Kütüğü'ne Bodrum Liman Başkanlığı'nda kaydedilerek adının ‘Blue Moon S’ olarak değiştirilmesi ardından, Eray Aykanat, kaptan Tiryakioğlu'na yata ait ‘Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi'ni verdi. Kaptan Tiryakioğlu, “Eskiden bu ve benzeri motoryatlar için yılda yaklaşık 15-16 bin lira civarında vergi ödeniyor, bu nedenle yatların çoğu Türk sahipli olmasına rağmen, yabancı bayrakla dolaşmak zorunda kalıyordu. Yeni düzenleme ile vergiler 8 misli azaldı. Türk yatında yabancı bayrakla dolaşmak Türk kaptanı ve denizcileri olarak çok zorumuza gidiyordu” dedi.

Liman başkanı Aykanat da mevzuatlarda yapılan değişikliklere göre, daha önceden alınmış teknelere bayraklarını değiştirmeleri ve yeni ruhsatnamelerini almak için 3 aylık süre tanındığını hatırlattı. Aykanat, özel yatlardan alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) kaldırılması ardından harç uygulaması getirildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu durumda tekne ve yatın boyuna göre ödenecek harçlar değişiyor. Eskiye oranla yaklaşık 7-8 misli düşüş yaşandı. Türkiye'de Türkler'e ait olup ancak, yabancı bayrak taşıyan yaklaşık 3 bin yat var. Yabancı bayraklı yatların hızla Türk bayrağına geçeceğine inanıyorum. 5-9 metre arasında olanlardan yılda 200, 9-12 metre arasındakilerden 400, 12-20 metre arası olanlardan 800, 20 metrenin üzerinde olanlardan 1600 lira vergi alınacak. Bu yasal düzenleme sayesinde Türk yatları artık dünya denizlerinde Türk bayraklarını dalgalandıracak.”

Editör: TE Bilişim