Hareketli yaz dönemi öncesinde Bodrum’da 112 Acil Yardım istasyonu, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği birimleri Muğla Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde ilk tatbikatlarını gerçekleştirdi.

Resmi görevlilerle bir STK’nın müşterek operasyonu ile Türkiye’de bir ilk de yaşandı.

Bodrum’da, “can kurtarmaya” odaklı bu büyük işbirliği ile ilgili haberlere daha önce yer vermiştik.

Bilindiği gibi Bodrum’daki 112 Acil Sağlık görevlileri ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği (BDK) geçtiğimiz yılın Aralık ayında “Müşterek hareket etme” konusunda Muğla Valiliği’nde bir protokole imza koydular.

Bodrum’da kurtarma operasyonu...

İmzalanan bu protokole göre Bodrum ve çevresindeki 12 adet 112 Acil Sağlık İstasyonu artık denizde de etkin olacak, bunun için de bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olan Bodrum Denizde Kurtarma (BDK) ile birlikte çalışacaktı.

Yine protokole göre bu müşterek operasyona gerek görüldüğü takdirde Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlarla Ulusal Medikal Sağlık Ekipleri (UMKE) de destek verecekti.

ThumbnailThumbnailThumbnail

EĞİTİMLER TAMAMLANDI, SIRA TATBİKATTA

İşbirliği çerçevesinde Aralık ve Ocak aylarında Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nde seminerler düzenlendi, ardından “kara operasyonu”nda bilgili ve deneyim sahibi olan ekiplere bu kez denizde arama ve kurtarma ile bot kullanma konusunda eğitimler verildi.

Teorik çalışmalar tamamlandıktan sonra bu birimler ilk ortak tatbikatlarını geçtiğimiz günler içinde gerçekleştirdi.

Tatbikatta üç farklı senaryo uygulandı.

İlk senaryoya göre denizde kaybolan bir sörfçü aranacak, ikincisinde teknede kalp krizi geçiren bir turiste müdahale edilecek ve sonuncusunda da yangın çıkan bir tekneden suya atlayan üç kişi kurtarılacaktı.  

ThumbnailThumbnailThumbnail

KARAADA AÇIKLARINDA İHBAR

Bodrum Karaada açıklarında gerçekleşen tatbikatta, Bodrum Emniyet Müdürü Niyazi Turgay, 112 Acil Servis ekiplerini arayarak, ''Teknede kalp krizi geçiren biri var. Göğsünde ağrı mevcut ve terliyor” şeklinde ihbarda bulundu.

Bunun üzerine bölgeye önce Bodrum Deniz Kurtarma (BDK) ekibi ulaştı ve hastayı stabil hale getirdi. Ardından 112 Acil Servis ekipleri de deniz ambulansı ile gelerek kalp krizi geçiren kişiye ilk müdahaleyi yaptı. Hasta daha sonra deniz ambulansı ile sahilde hazır bekleyen tam donanımlı kara ambulansına ulaştırıldı.

İkinci senaryoya göre denizde kaybolan ve tam yeri belirtilemeyen sörfçüyü de “saha araması” yapan BDK gönüllüleri buldu.

ThumbnailThumbnailThumbnail

YERİ BDK BULDU, 112’Yİ ÇAĞIRDI

Üçüncü senaryoda da, yanan tekneden denize atlayan kazazedelerin yerini BDK gönüllüleri buldu ve deniz ambulansındaki 112 ekiplerine bildirdi. Belirtilen koordinata gelen deniz ambulansına alınan kazazedelere ilk müdahale yapıldı ve ardından sahile intikali gerçekleştirildi.

Tatbikatı Muğla İl Sağlık Müdürü İskender Gencer, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Turgay, TCSG 101 no‘lu bot komutanı Kıdemli Üsteğmen Gencay Yılmaz ve Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat da izledi.

ThumbnailThumbnail

“ARTIK BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”

Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar, gönüllülük esasına göre faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Bu tatbikat bizim için övünç kaynağı oldu. 112 acil servis ile bir sivil toplum örgütü olan BDK artık denizde birlikte çalışıyor” dedi.

Çevre il ve ilçelerden de kazalar nedeniyle yardım talebi geldiğinde gitmeye hazır olduklarını belirten Karacalar, teorik eğitimlerle müşterek tatbikatların süreceğini, denizde kurtarma faaliyetlerinin kalitesini daha da yükseltmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.


BU UYGULAMA TÜRKİYE’DE BİR İLK

Muğla İl Sağlık Müdürü İskender Gencer ise, "Karada olan kazalarda ve  şehir içi olaylarda kazazedeyi ilk 10 dakikada hastaneye ulaştırma oranımız yüzde 93, şehir dışı olaylarda ise kazazedeyi ilk yarım saatte hastaneye ulaştırma oranımız yüzde 96. Yetersiz kaldığımız yer deniz kazalarındaydı. Bu konuda gördüğünüz gibi önemli bir çalışma başlattık. Bu tür bir uygulama Türkiye‘de bir ilk" diye konuştu.


BODRUM ARTIK DAHA GÜVENLİ

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, zaman zaman deniz kazalarında ve deniz ortasında rahatsızlanan vatandaşların yardıma ihtiyaç duyduğu Bodrum, böylece konuklarına “kendilerini daha güvende hissedecekleri bir sezon” vaat ediyor.

Ne diyelim, darısı diğer kıyı kentlerinin başına.

Editör: TE Bilişim