Bodrum’da günübirlik tur teknecileri isyanda      

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde günübirlik tur teknesi işletmecileri, standlarının kaldırılarak bilet satışlarının ellerinden alınıp TÜRSAB acentelerine verilmesine tepki gösterdi.

Günübirlik teknelerle turistlere tur düzenleyen 6 kooperatifin yöneticileri, Denizciler Derneği’nde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Erdoğan ve yaklaşık 200 denizcinin katılımı ile yapılan toplantıda, günübirlik tur teknelerinin biletlerinin satışı ele alındı. 1618 sayılı Seyahat Acenteleri Yasası'nda, kooperatiflerin stant kurarak bilet satışı yapamayacağının belirtilmesi, TÜRSAB’ın da belediyelerin desteğini alarak bunu uygun görmesi ve biletlerin TÜRSAB acentelerinde satılması denizcileri isyan ettirdi. Bodrum’da bin 200’ün üzerinde günlük tur teknesi bulunduğunu ve bunlardan 6 bine yakın denizcinin ekmeğini çıkardığını belirten tekneciler, işsiz kalma korkusu yaşadıklarını söyledi.

‘HANUTÇULUĞU PATLATACAK’

Bitez 1 Nolu Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Ercan Çiftçi, TÜRSAB’ın, kooperatiflerin acentelere bağlanarak hizmet vermesini istediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bizler acentelik hizmet veremiyoruz. Kooperatifler olarak turisti 20- 25 liraya gezdiriyoruz. Acenteler 35 liraya sattıkları biletin 10 lirasını tekneciye veriyor. Denizci bu parayla mazot alacak, turiste yemek verecek, gün boyu turisti koylarda gezdirecek, personel giderini karşılayacak. Bu mümkün mü? Bitez’deki kooperatif standlarını kaldırdılar. Bu kaliteyi artırmayacak. Aksine, günübirlik bilet satışları hanutçuluğu patlatacak. Acentelere bağlanan tekneciler 10 liraya turist taşımak zorunda kalacağı için, hizmet, personel, yemek kalitesi düşecek, sorunlar büyüyecek, Türk turizmine yakışmayan görüntüler ortaya çıkacak.”

‘TEKNELERİMİZE SATILIK LEVHASI ASACAĞIZ’

Gümbet Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Mehmet Akbaba ise sorunun sezon öncesinde giderek büyüdüğünü, TÜRSAB’ın kanunları yanlış yorumlayarak, günübirlik tur teknecilerinin boğazını sıkmaya başladığı görüşünü savundu.

Bitez’den başlayarak kooperatiflerin yasal bilet satış standlarının kaldırıldığını söyleyen Akbaba, 1618 sayılı yasanın ilgili maddesinde seyahat acenteliği faaliyeti yapmadıklarının tarif edildiğini, zaten ekonomik sıkıntılar yaşayan sektörün, Kültür ve Turizm Bakanlığı haricinde, bir de TÜRSAB’a bağlı olması durumunda günübirlik tur hizmetinin tamamen yok olacağını ve TÜRSAB’ın tekeline gireceğini iddia etti.

Bin 200 tekne sahibi olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a dilekçe göndereceklerini ve konuyu yerinde incelemesi için Bodrum’a gelmesini ve Deniz Turizmi Yönetmeliği’nin bir an önce çıkarılmasını isteyeceklerini belirten Mehmet Akbaba, “Soruna çözüm bulunmaz ise önümüzdeki haftadan itibaren teknelere satılık levhalarını asacağız. Çünkü bu şartlarda deniz turizmine hizmet vermek mümkün değil” dedi.

‘KAOS DOĞRU DEĞİL’

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da benzer sorunların Marmaris ve Aydın’ın Didim İlçesi’nde yaşanmaya başlandığını belirterek, Deniz Turizmi Yönetmeliği’nin bir an önce çıkarılması için Bakan Günay ile görüşeceğini ve acil olarak denizciler ve TÜRSAB yöneticileriyle toplantı yapmak üzere Bodrum’a gelmesini sağlayamaya çalışacağını söyledi.

Kaptanoğlu, “Turizm sektörü gelirlerinin dörtte birini deniz turizminden sağlıyoruz. Bu nedenle acente yöneticileriyle sektör çalışanlarını birbirleriyle kapıştıracak değil, kaynaştıracak yasal düzenlemeyi mutlaka yapmak gerekir” diye konuştu.

‘BERBER, LOKANTACI, HAMAMCI BİLET SATIYOR’

Günü birlik tur teknecileri ve sektör temsilcilerinin iddialarını kabul etmeyen TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ise sezon öncesindeki uygulamaların yasal çerçeveler içerisinde yapıldığını söyledi.

Sokakta, berberde, okantada, hamamda bilet satılamayacağını belirten Sevinç Gökbel, şunları söyledi:

“Seyahat acenteleri olarak kanunlar çerçevesinde hareket ediyoruz. Yerel idareler yani belediyeler bugüne kadar günübirlik tur teknelerinin stand kurarak yolda, sokakta bilet satmasına göz yummuş. Deyim yerindeyse idare etmişler. Ancak bu durum hamamda, berberde, dükkanda, sokakta, plajda isteyenin istediği fiyata, günlük tur bileti satmasına yol açmış. Amacımız sektörde yerel dengeleri bozmak değil, aksine seyahat acenteleri ve deniz turizmi arasında koordinasyon kurarak kaliteli, dürüst ve saygın hizmet vermek. Her isteyenin, istediği yerde, istediği fiyata tur bileti satamayacağı zaten yasalarla belirlenmiş durumda. Yasaların uygulanmasından başka bir şey istemiyoruz. Popülist kararlarla günü birlik idare edilmelerle turizmde gelinen nokta, kimseyi tatmin etmiyor. Bu kargaşanın ortadan kaldırılması için herkesin yasalara uygun hareket etmesi gerekir. Günübirlik tur tekneleri kooperatifleriyle geçtiğimiz günlerde toplantı yapmıştık, gerekirse tekrar bir araya gelir sorunu tartışabiliriz.”

Editör: TE Bilişim