Yelkenler fora!

Boat Show'a özel indirimler, binlerce deniz tutkununu fuara çekti. Otomobil fiyatına yelkenlilerin bulunduğu fuar, bugün ve yarın da ziyaret edilebilir

İstanbul'da bu yıl ilk kez 'suya inen' Boat Show 2009 Fuarı'nda birbirinden lüks modellerin yanı sıra uygun fiyatlı modeller ve fuara özel indirimler dikkat çekiyor. Kapılarını açtığı 21 Ekim'den bu yana binlerce kişinin ziyaret ettiği fuar bugün ve yarın da gezilebilir.

Pendik'teki Marinturk İstanbul City Port marinasında düzenlenen Shop&Miles BoatShow Fuarı'nda dünyaca ünlü yelkenli tekne üreticileri, deniz tutkunları için birçok alternatif sunuyor. Fransız Jeanneau'nun fuarda tanıttığı Sun Odyssey 45 DS model teknenin fiyatı 220 bin euro'dan 198 bin euro'ya indirmiş. 13.75 metre uzunluğundaki teknede 75 beygirlik dizel Yanmar motor bulunuyor. Sun Odyssey 30 İ modelinin fiyatı ise 74 bin euro'dan 66 bin euro'ya çekilmiş. 8.99 metre uzunluğundaki bu teknelerde 21 beygirlik dizel motor mevcut.

Fransız Beneteau'nun Oceanis 31 modelinin 69 bin 150 olan fiyatı da fuar için 61 bin 900 euro'ya düşürülmüş. İki kabinli teknede 21 beygirlik motor bulunuyor.

BMW dokunuşu

Fuarda yer alan en pahalı yelkenli teknelerden biri de Fransız Locwind'in 16 metrelik teknesi. Vergiler hariç 337 bin euro'ya satılan tekne bir çift kişilik misafir, bir de kaptan kamarasının yanı sıra lüks iç mimarisiyle dikkat çekiyor.

Alman Bavaria firmasının bugüne kadar ürettiği en uzun yelkenli tekne de fuarda yerini aldı. 16.75 metre uzunluğundaki tekne 254 bin euro fiyatla alıcı bekiyor. Dizaynında Alman otomobil üreticisi BMW ile işbirliği yapılan teknede birçok lüks özellik standart olarak bulunuyor.

En ucuzu Mac Gregor

Amerikan Mac Gregor'un "Sınıfında dünyanın en çok satan teknesi" olarak lanse ettiği Mac Gregor 26 M ise ilginç özelliklere sahip. 7.62 metre uzunluğundaki yelkenli tekne çift cidar arasına yerleştirilen kompozit köpük sayesinde batmama özelliği taşıyor. 4 zamanlı 60 beygirlik motorla 22 mil sürat yapabilen teknenin fiyatı 35 bin 900 dolar olarak belirlendi.

Fuarın en yeşili!

3 yıl önce sektöre giren FCA Marine mega yatların bulunduğu pontonda en çok ilgiyi görenlerden biriydi. Alışılımış tekne renkleri olan beyaz ve maviye alternatif olarak yeşil rengi geliştirdiklerini söyleyen firma yetkilisi 1.5 milyon euro fiyata sahip 20.5 metre boyundaki yatın isteğe uygun renklerinin de üretilebileceğini sipariş üzerine 6 ayda teknenin hazır olacağını dile getirdi.

Uçaktan ilham aldı

Hollandalı De-birs firması tarafından İskenderiye'de imalat edilen "Time" teknesi 26 metre boyunda 3 milyon 250 bin euro değerinde. Uçuş teknolojilerinin kullanıldığı yatta kokpit dizaynı da esas alınmış. Birer VIP, master kamarası olan yatta 4 adette misafir kamarası bulunuyor. De-birs firmasının sahibi uçaklarıyla tanınan Gulfstream markasının da yönetim kurulu başkan yardımcısı.
Yılda 15 tekne kapasitesine sahip firma ilk kez Türkiye'de resmi olara fuara katılyor.

Hacıyatmaz deniz evi

Zeren denizcililk tarafından üretilen ve ilk kez fuarda sergilenen "Deniz Evi" denizcilik kurallarını alt üst ediyor. Boyu ve eni 6 metre olan, kendi etrafında 360 derece dönebilen deniz aracı batmıyor. İçerisinde 50 metrekare odası olan deniz evi seri üretimde 11 metre üretilecek ve fiyatıda tahmini 800 bin dolar olacak. Deniz Evi'nin sahibi Zeynel Parla ilki üretilen deniz aracının Koç Müzesi'nde sergilenmesini amaçladıklarını söyledi.

260 tekne Türk bayrağına geçti

-  273 tekne, 200 firma ve 600 markanın yer aldığı fuar alanına ulaşmak isteyenler Deniz Taksi'yi ücretsiz olarak kullanabiliyor.
-  Denizcilik Müsteşarlığına ait alanda bayrak devrinin nasıl yapıldığı anlatılırken Türk bayrağına geçenlere bayrak hediye ediliyor. 260 teknenin Türk Bayerağına geçtiğini anlatan Haktan Demirboğa hedeflenen sayının 2 bin olduğunu söyledi.
-  İki yıl süren dünya turunu 4 ay önce tamamlayan Yeşim ve Tonguç Tokol'ın emektar tekneleri Yosun'da ziyaretçileri ağırlıyor. 
-  "Herkes Tekne Sahibi Olabilir" sloganıyla oluşturulan ikinci el alanında 40 tekne sergileniyor.
-  10 bin liradan 2 milyon euro'ya çeşitler yer alıyor.
-   Alanda tekne, yat şirketlerinin yanı sıra sigorta şirketleri, tekne kredi vere bankalar, sektör yayınları, model gemi yapımcıları da yer alıyor.

Bir teknenin yıllık maliyeti 7 bin lira

Türkiye’de tekne ve yatların yabancı bayraklı olmasını önlemek amacıyla vergiler büyük oranda düşürülse de marinalardaki yüksek kiralar cep yakıyor. Naviga dergisi yazarı Turgay Noyan, Bodrum Akyarlar'daki bir balıkçı barınağına bağlı olan 14 metrelik teknesi için yıllık bin lira kira ödediğini söylüyor. Noyan'ın verdiği bilgiler ışığında 9 metrelik fiber bir teknenin Pendik Marintürk City Port'a bağlandığında sahibine yıllık yaklaşık 7 bin liraya mal olduğu hesaplanıyor.

Yıllık tekne bağlama ücreti: 5 bin 110 lira. (Su ve elektrik ücreti hariç)
Karaya çekilip zehirli boya atılması: 1000 lira
Yıllık vergisi: 400 lira
Kaptan maaşı: Aylık en az 2 bin lira

Editör: TE Bilişim