Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, savaşlar, açlık ve çeşitli nedenlerle evlerinden edilenlerin sayısının dünya genelinde 65 milyona ulaştığını açıkladı.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, insanların güvenlikleri için kendi ülkeleri içinde veya başka ülkelerde sığınmacı ya da mülteci konumuna düştüklerine dikkati çekti. Zorla evlerinden edilenlerin sayısının dünya genelinde 65 milyon gibi bir seviyeye ulaştığını belirten Ban, 2015 yılı sonunda 21,3 milyon kişinin mülteci konumuna düştüğünü, 3,2 milyon insanın başka ülkelerden sığınma talebinde bulunduğunu, 40,8 milyon insanın da kendi ülkeleri içinde evlerinden edildiğini ifade etti. Ban Ki-moon'un mesajı şöyle:

"Dünya Mülteciler Günü evlerinden kaçmak zorunda kalanların yaşamları üzerinde savaş ve zulmün etkilerini anlamak ve bu kişilerin cesaretini ve gücünü saygı ile anmak için bir fırsat. Bugün ayrıca onlara kapılarını açan ve ev sahipliği yapan toplumları ve ülkeleri de saygı ile anmak için bir fırsat."

Geçen yıl 1 milyon mülteci ve göçmenin Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçtiğini, bunların binlercesinin söz konusu girişimleri sırasında yaşamını yitirdiğini vurgulayan Ban Ki-moon, bu durumun mültecilerin acılarına çözüm bulmaya yönelik çabaların başarısız olduğunu gösterdiğine değindi.

Mültecilere karşı olumlu seslerin dünyanın dört bir yanında varlığını sürdürdüğünü belirten Ban Ki-moon, "Geçtiğimiz yıl, birçok ülkede ve bölgede sıradan insanların kalplerini ve evlerini mültecilere açtı. Böyle olumlu örnekler üzerinden ilerlemeye ve bu örnekleri çoğaltmaya acil ihtiyaç var. Mültecilere yönelik yaklaşımın temelinde sorumluluğun ortaklaşa yüklenilmesi, ayrımcılık yapılmaması, insan hakları, iadeleri engelleyen uluslararası mülteci hukuku gibi ilkelerin yer alması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Ban Ki-moon, bu bağlamda, 19 Eylül’de BM Genel Kurulu'nda düzenlenecek üst düzey oturumun mülteciler ile ilgili küresel ilkelerin kabulü konusunda tarihi bir imkan sunacağını belirterek, "Her yıl evlerinden kaçmak zorunda kalan ve sayıları milyonları bulan erkek, kadın ve çocuğa destek olmalı, onların haklarının ve onurunun korunmasını garanti altına almalı ve ortak çalışmalarımızın merkezine dayanışma ve merhameti yerleştirmeliyiz" dedi.Cihan
Kaynak: cha