İklim değişikliği ile ilgili 130 ülkenin katılımıyla Endonezya"da yapılacak kritik toplantı öncesi BM felaket senaryosunu açıkladı. Buna göre birçok bitki ve hayvan türü yok olacak ve deniz seviyesi giderek yükselecek

Birleşmiş Milletler iklim değişikliği ile ilgili hazırladığı dördüncü ve son raporda bu küresel değişikliğin felaket derecesindeki sonuçlarına yer verdi. Buna göre küresel ısınmadaki artış, buzulların erimesi sebebiyle deniz seviyesinin birden yükselmesine ve birçok canlı türünün yok olmasına sebep olacak. Bundan önceki üç raporda sırasıyla sorunun bilimsel altyapısı, dünyanın buna nasıl ayak uyduracağı ve ülkelerin sera gazlarını nasıl azaltabileceği ele alınmıştı.

FELAKET KAPIDA

BİR sentez hükmündeki bu raporda iklim değişikliğinin insanlar üzerindeki etkileri şöyle olacak:

20. yüzyılın son yarısındaki deniz seviyesindeki yükselme artarak devam edecek.

Rüzgar modellerinin değişmesiyle ekstra tropikal fırtınalar artacak ve mevsimler değişecek.

Aşırı sıcak ve soğuk dönemler yaşanacak.

Kuraklıktan etkilenen bölgelerde sıcak hava dalgaları oluşacak ve yağışlar azalacak.

Suların yükselmesi içme suyuna tehdit

KÜRESEL ısınmaya bağlı olarak okyanus sularının yükselmesi yüzünden büyük içme suyu sıkıntısı çekilecek. Kanadalı araştırmacılar kıyı çizgisinin deniz sularının yükselmesiyle geriye çekilmesi sonucu tatlı suyun da gerilediğinin görüldüğünü ve tatlı su kaybının yüzde 40"a varabileceğini söyledi.

Koca gemiye kafa tuttular

DÜNYANIN en büyük çevre örgütü Greenpeace , İklim Değişikliği panelinin yapıldığı İspanya'nın Valencia kenti sularında protesto eylemi yaptı. Kömür taşıyan bir geminin limana yanaşmasını engellemeye çalışan Greenpeace üyeleri Güney Kore bandıralı geminin 155 bin ton kömür taşıdığını söyleyerek bu yakıtların dünyayı felakete sürüklediğini ifade etti. Botla gemiyi engellemeye çalışan altı çevreci ve botta görüntü almak için bulunan dört gazeteci tutuklandı. Bu sırada limanda bir grup çevreci de yüklemeyi engellemek için kendilerini nakliye vinçlerine zincirledi. İklim değişikliğinin sebebi olan sera gazı en çok kömür gibi fosil yakıtların tüketimi sonucunda açığa çıkıyor. Greenpeace açıklanan raporda küresel ısınma sebebiyle Avrupa'da iç kesimlerde ani sel baskınları olacağına, kıyılardaki seller artacağına ve erozyon yüzünden verimli topraklar kaybedileceğine dikkat çekti. Bu durum hem insanların ve birçok canlının da hayatını etkileyecek.

Kaynak:star gazetesi

Editör: TE Bilişim