Bir buçuk ayda 67 milyar dolar kaybetti    
  
İngiliz enerji devi BP’nin hisseleri, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısını durdurmak için en son çabasının da sonuç vermemesiyle sert düştü. Sızıntının şirkete toplam zararının 67 milyar dolar olduğu belirtildi.

BP’nin hisseleri Salı günü Londra’da gerçekleşen işlemlerde tam yüzde 15 oranında değer kaybederek son bir buçuk yılda görülen en düşük seviyeye geriledi.

BP hisseleri, sızıntının başladığı 20 Nisan'dan bu yana üçte bir oranında değer kaybetti ve şirketin piyasa değerini 67 milyar dolar düşürdü. 

Petrol sızıntısıyla baş etmenin maliyetinin ise 1 milyar dolara yaklaştığı belirtildi.   

RİSK PRİMLERİ DE YÜKSELDİ       

BP hisselerini geri ödenmemeye karşı sigortalamanın maliyeti de yükseldi. Şirketlerin hisse senetlerine yönelik bilgiler sunan araştırma şirketi Markit’in verilerine göre, BP’nin beş yıllık tahvillerini sigortalamanın bedeli 71 baz puanlık artışla, 173 baz puana yükseldi.

Bu durum, BP için hem finansal hem de halkla ilişkiler açısından korkunç bir felaket olmakla birlikte, ABD Başkanı Barack Obama’nın da derin derin düşünmesine neden oluyor. Başkan son günlerde özellikle Körfez’deki balıkçılar tarafından petrol felaketine müdahale etmekte geç kalmakla suçlanıyor.

Diğer yandan BP,  hâlihazırda 1989’daki Exxon Valdez felaketinin etkilerini geride bırakan sızıntının önüne geçmek için daha önce denenmemiş bir yöntem uygulamaya karar verdi. Şirket, deniz yatağı altından çıkan petrolü denizin üzerinde yer alan bir tankere pompalamayı deneyecek.

BP’nin idari direktörü Bob Dudley, CNN televizyonuna yaptığı değerlendirmede, “Petrol sızıntısının Körfez’e verdiği zararı en aza indirmek için çabalıyoruz ve bu amacımıza ulaşmak adına bir dizi yeni girişimde bulunduk” dedi.

ROBOT DENİZALTILAR

BP’nin operasyonlarından sorumlu genel müdürü Doug Suttles da sızıntıyı önlemek adına üzerinde tartışılan girişimlerden birini medyayla paylaştı. Buna göre, BP sızıntının önüne geçmek için robot denizaltılar kullanarak sızıntının meydana geldiği arızalı çıkış borularını kesecek. Suttles, kesilen bölgeye daha sonra önleyici kapak takılmasının planlandığını belirtti.

Sızıntıyı kesmeyi amaçlayan yeni çalışmanın tamamlanmasının 4 gün sürebileceğini belirtilirken,  Suttles, “yeni yöntemin işe yarayacağına inandıklarını,  ancak yine de başarılı olunacağına yönelik garanti verilemeyeceğini” dile getirdi.

Washington hükümeti ise Meksika Körfezi'nde 68 ile 151 milyon litre petrolün denize sızdığını, bunun kendi alanında ülke tarihindeki en kötü olay olduğunu dile getiriyor.

 

 

Editör: TE Bilişim