Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, düzenlenecek 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın tanıtımı için Anadolu Hisarı'ndaki kıyı Emniyeti Sosyal Tesisleri'nde basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu ve açıklamalar yaptı.

Bakan Yıldırım 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın 5-7 Eylül tarihlerinde Kongre merkezinde düzenleneceğini, önceki şurada belirlenen hedeflere ulaşılması nedeniyle yeni bir şura düzenleme ihtiyacı doğduğunu söyleyerek şöyle konuştu; "Bu güzel yaz ve tatil gününde burada toplanmamızın nedeni 11.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın tanıtımı geniş kitlelere anlatılması konusunda sizlerin desteğini istemektir. 1 yıllık bir çalışma geçmişi var şuranın. 2012 yılında çalışmalara başlandı. 3 gün devam edecek şura İstanbul kongre merkezinde yapılacak.

Kongre açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak.

Katılım yoğun olacak gibi 5 bin kişinin üzerinde katılım bekliyoruz. Katılım için vatandaşlarımız ulaştırmaşurası.gov.tr adresinden giriş formu doldurmaları işlerini kolaylaştıracaktır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası neden yapılıyor sorusu akla gelebilir. Ulaştırma şurası yapılma süresi on yıldı ancak dünyada gelişen teknolojiler haberleşmede ulaşımda ciddi gelişmeler dikkate alındığında bu 10 yıllık sürenin yeterli olmayacağı aşikardır.2011 yılında bir değişiklik yaptık ve 5 yıl olarak belirlendi bu süre. Ama biz 5 yılı tamamlamadan 2013 yılında toplanmış oluyoruz. Şura'da neler yapılacak? Neler konuşulacak? Bunlar önemli. Açılış günü var sayın Cumhurbaşkanı ve teşrif ederlerse konuk Cumhurbaşkanlar konuşacak ve bizim bir konuşmamız olacak.

3 gün boyunca 7 konu başlığında paneller olacak. Bu paneller 1- Karayolu 2- Demiryolu 3- Denizyolu 4-Boru hatlarıyla taşıma 5-Kent içi ulaşım 6-Haberleşme 7- havacılık ve uzay teknolojileri ile ilgili olmak üzere 7 ana başlık üzerine olacak, tebliğler sunulacak , bu panellerde yurt içinden ve yurt dışından katılan panelistler olacak. Yurt dışından 200 civarında uzman niteliğinde izleyici değil bizzat katkı sağlayan uzman olacak, ayrıca yabancı davetlilerde izleyici olarak katılacak. Yurt içinden de 1500 civarında katılımcı gelip burada fikirlerini bizlerle paylaşacaklar. Bütün bu çalışmalarda ele alınacak muhtelif konular var bir kaç başlığı paylaşmak istiyorum. karayolu sektörü örneğin karayolu yatırımlar, karayolu güvenliği,2020 ve sonrası için birleşmiş milletlerin 10 yıllık eylem planı, Demiryolu sektörüne yapılan yasal düzenlemeler, Avrupa birliği demiryolu paketleri, uluslararası bölgesel işbirliği, taşımacılık maliyetleri, gibi,

Denizcilik konusunda da önemli başlıklar var;

Türkiye'nin geleceği enerji ve deniz üzerindeki jeopolitik etkiler, Uluslar arası ve Avrupa denizciliği için AB politikaları, Denizcilik taşımacılığı ve işletmeciliği, gemi sanayii, önemi bu günü ve geleceği, kıyı yapıları planlaması ve deniz çevresi korunması, deniz emniyeti gibi bir çok konu ele alınacak. Havacılık ve uzay sektöründe ise da yerli yabancı bir çok uzman Türkiye'nin hedeflerini tartışacak, havacılıkta bir başka başlıkta tüketicilikden üreticiliğe giden yol tartışılacak. Bir başka başlıkta 2023 e doğru uydu ve uzay teknolojileri ile haberleşme uydularının geleceği, Türkiye de uzay teknolojisi çalışmaları gibi bir çok konu bu panellerde görüşülecek. haberleşme sektöründe de çok farklı konular ele alınacak. Bu sektörle ilgilide internetin getirdiği olumlu ve olumsuz katkılar, bu konulardaki uluslararası işbirliği konuları görüşülecek, kent içi ulaşım konuşulacak, raylı sistemler, boru hattı taşımacılığı gibi konu başlıklarında mevcut durum konuşulacak bunun yanı sıra Dünya'daki gelişmeler nedir? Geçtiğimiz küresel krizin etkileri bitti mi? Devam mı ediyor? Bundan sonraki muhtemel gelişimler hedefler ne olacak? Bunlar ele alınacak, hem kendi hedeflerimizin 2009 dan 2013 e kadar gerçekleşme seviyesini konuşacağız .

Ne yaptık bu güne kadar? bundan sonra hedeflerimizi gözden geçireceğiz.

Biz 2023 e iletişimde kendimize hedef koymuştuk.2009 da koyduk bu hedefleri 2013 te bakıyoruz ki bu hedefler yetersiz kalmış. 30 milyon geniş bant abone sayısına ulaşacağız diye hedef koymuştuk, 2013 te 20 milyonu geçmişiz. Belli ki bu 2023 te bu 30 da kalmayacak. Çok daha yukarlara çıkacak. Bu hedefleri yeni baştan gözden geçireceğiz. Yeni hedeflerimizi bu Şura da enine boyuna tartışıp karar vereceğiz.
Şura'nın ana teması herkese ulaşım hızlı erişim.

Şura'nın ana teması herkese ulaşım hızlı erişim. Burada kastımız ulaşımı yurdun her tarafına yaymak. Ulaşım altyapısını standardını her tarafta aynı düzeye getirmek. Kendi ülkenizde mükemmel ulaşım altyapısı yapabilirsiniz, ama komşu ülkelere olan bağlantılarda aynı standardı sağlayamazsak burada da amaca erişmiş olmayız. Bunun için uluslar arası şura topluyoruz. Bölge ülkelerini, komşu ülkeleri, onların bağlantılı olduğu ülkeleri de bu Şura'ya özellikle davet ediyoruz ki burada aynı kaliteyi aynı standardı aynı emniyet faktörlerini ve aynı şekilde erişilebilirliği sağlayalım. Bir ayağı ulaşım, bir ayağı erişim. Hızlı erişimden kastımız internette hızın artırılması. Bant genişliğinin artırılmasıdır. Bizim bir söylemimiz var yolda ulaşımda hız felaket, iletişimde hız berekettir. Prensibimiz ilkemiz budur.
Bu Şura'da engellileri de düşündük.

Hareket kısıtlılığı olan vatandaşlarımızın da beklentileri, onlara yönelik projelerde bu Şura'nın ana konuları arasında. Kısaca son 4 yıl içerisinde bu anlamda nerden nereye geldik bir kaç başlıkta sizinle paylaşmak isterim. Havacılıkta 26 aktif havaalanı sayımız 52'ye çıktı. Yine son 10 yılda 6100 km den bölünmüş yol ağı 22313 km ye çıkardık, yine son 10 yılda ülkemiz hızlı trenle tanıştı.7500 km demiryolunu yeniledik.

Kabotaj taşımacılığında artış meydana geldi.

Denizcilikte kabotaj taşımacılığında bir artış meydana geldi. Özellikle ÖTV nin kaldırılması ile birlikte burada ciddi bir yolcu ve yük taşımacılığında artış oldu. Daha da çarpıcı olan kruvaziyer alanında 3 kattan fazla artış yaşandı.
 
Bakanlığımız son 10 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yaptı.
 
Bunların parasal karşılığına baktığımız zaman yap işlet devlet ya da milli bütçeyle yapılanların toplamı 192 milyon Türk Lirasıdır.192 katrilyon.100 milyar dolarlık yatırımı son 10 yılda bakanlığımız gerçekleştirmiş oldu. Bu sadece bizim bakanlığımızın gerçekleştirdiği yatırım miktarı. Buna belediyeleri katarsanız yaklaşık 40 milyar dolar ve özel sektörü de katarsak 300 milyarlık bir yatırımdan söz ediyoruz. Yani iletişim ve ulaşım altyapısına Türkiye son on yılda 300 milyarlık bir yatırım yaptı. Bunun 3te ikisini de bizim bakanlığımız gerçekleştirdi diyebiliriz. Türkiye 10 büyük ekonomiden birisi olacak Bu şurada soyut konulardan ziyade somut, elle tutulur, konuları ele alacağız ve Türkiye'nin geleceğini inşa edecek altyapı kriterlerini belirleyeceğiz.

Türkiye'nin 2023 yakın gözüken hedefi var. Nedir, cumhuriyetimizin 100. yılı. Buraya yönelik hedeflerimizi zaten kamuoyuyla paylaşmış durumdayız. Türkiye 10 büyük ekonomiden birisi olacak. Bu ekonomi bu büyüklüğe ulaşmak için de ulaşım altyapımızın mevcut durumundan en az iki kat daha fazla yatırıma ihtiyacı var. Mevcut yollarımızı iki katına çıkartmamız gerekiyor, tren yollarımızı, denizcilikle ilgili konularımızı, haberleşmeyle ilgili konularımızı aynı şekilde yatırımlarımızı arttırmamız gerekiyor ki Türkiye dünyanın 10 büyük ekonomisi içerisinde yer alsın ve ihracatı 500 milyar doları ithalatı 700 milyar doları bulsun. Toplam dış ticareti 1.2 trilyon dolara ulaşsın. İkinci on yıllık hedefimizde bölünmüş yol ağlarımızı 2300 km'den 35000kmye çıkartmak var. Demiryolları ağını 25000 km'ye çıkartma hedefimiz var. Bunların içerisinde normal hatlar var, hızlı tren hatları var, denizcilikte dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alan bir limana ve gerek yat limanı kapasitesinde gerekse diğer kıyı yapılarında tersanecilikte denizcilikte birçok konuda bugün elde ettiğimiz değerlerin çok daha üstüne çıkmak var.

Esasında bu Şura'nın ana amacı tek cümle ile özetlemek gerekirse bir akıl alışverişidir.

Uzmanlar, üniversite çevreleri, kamu uzmanları, piyasadaki aktörler, yurt dışından gelen uzmanlar herkes bildiğini, tecrübesini birbiriyle paylaşacak hedeflerin tespit edilmesinde bir ortak aklı ortaya çıkacak. Yine Şura'da 2023 ve 2035 e giden yolda vizyonumuz ortaya çıkacak. Hedeflerimiz projelerimiz gözden geçirilecek. Yaptıklarımız neler, yapamadıklarımız neler? Bunun özeleştirisini de yapacağız."

Bakan Yıldırım daha sonra Şura'da görev alanlara teşekkür ederek sadece bu görev alanlar değil Şura ile ilgili olarak bir çok genel müdürümüz görev aldı diyerek onlara da teşekkür etti. Çok güçlü bir ekiple çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, "Yönlendirme komitemizde Müsteşar Habip Soluk, Müsteşar yardımcıları Mustafa Fırat, Talat Aydın, Suat Hayri Aka, Prof. Dr. Metin Yerebakan, Starateji başkanımız Erol Yener, Kara yolu düzenleme Müdürü Ali Rıza Yüceoğlu, Demir Yolu düzenleme müdürü Erol Çıtak, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Tehlikeli mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Mehdi Koçak, Barış Tozar, Deniz Ticareti Genel Müdürü, Hızır Reis, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü,  Atilla Çelik Haberleşme Genel Müdürü, Cihan Kanlıgöz  Havacılık ve Uzay teknolojileri Genel Müdürü,Metin Tahan Altyapı yatırımları Genel Müdürü, Bekir Gezer Dış İlişkiler Avrupa Birliği Genel Müdürü, Tayfun Acarel Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurum Başkanı, Bilal Ekşi Sivil Havacılık Genel Müdürü, Orhan Birdal Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü, Süleyman Karaman TCDD Genel Müdürü, Cahit Turhan Karayolları Genel Müdürü, Osman Pınar, PTT Genel Müdürü, Salih Orakçı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü, Cafer çelik Destek Hizmetleri Genel Müdürü, Arkadaşlarımız yönlendirme komitesinde canla başla çalıştılar, çalışmaktadırlar" dedi.

Editör: TE Bilişim