Airport Exchange 2015 Başladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havacılıkta emniyet standartlarının daha da yükseltilmesi, terör ve benzeri hadiselere karşı güvenlikle ilgili yeni teknolojilerin uygulamaya geçilmesi konusunda paydaşlarla ciddi iş birliği içerisine gireceklerini söyledi.

Yıldırım, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri tarafından düzenlenen Airport Exchange 2015'in açılışında, havacılık merkezinin Asya'ya doğru kaydığını söyledi.

Havacılık merkezinin 1970'lerin başlarında ABD olduğunu anımsatan Yıldırım, 1980'lerde ise Pasifik'ten Avrupa'nın batısına doğru kaydığını dile getirdi.Yıldırım, merkezin 1990'larda Doğru Avrupa olduğunu, bugün ise daha da doğuya kaydığını ve İstanbul'u merkez seçildiğini kaydederek, "Bu nedenle İstanbul'da dev bir havalimanı inşa etmeye karar verdik. Amaç kıtaları birbirine bağlamak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin son 13 yıllık havacılık başarısından bahseden Yıldırım, havacılığın merkezinin batıdan doğuya doğru kaymasının bir tesadüf olmadığını, yaşanan gelişmelerin sonucu olduğunu ifade etti.Havacılığın zenginlikle doğrudan orantılı olduğunu vurgulayan Yıldırım, dünyada 6 milyar insanın henüz havacılıkla tanışmadığının altını çizdi.

Büyüme ve gelişmeye aç bölgelerin Türkiye'nin etrafında olduğuna dikkati çeken Yıldırım, yakın gelecekte Türkiye'nin havacılığın çok önemli bir merkezi olacağını, bunun sadece kendi gayretleriyle değil, dünyadaki değişimin doğal bir sonucu olduğunu kaydetti.

- "Şu anda 55 havalimanı faal"

Yıldırım, yaptıkları hesaplara göre son dönemde 20 milyona yakın hiç uçak ile tanışmayan vatandaşın uçağa bindiğini belirterek, "Bugün yaptığımız saha araştırmalarında şunu görüyoruz; işsiz de uçakla seyahat edebiliyor, öğrenci de, emekli de, çalışan da, iş adamı da. Bütün toplum katmanları uçakla seyahat edebilir hale geldi" dedi.Göreve başladığı dönemde önüne Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından hazırlanan bir raporun konduğunu aktaran Yıldırım, raporda 2015 yılında Türkiye'deki iç ve dış uçuşların 55 milyonu bulabileceğinin öngörüldüğünü kaydederek, "Bunlar ya Türkiye'yi tanımıyorlar, ya da sopa yememişler dedim. Bu tahminleri atın çöpe. Biz IATA'nın tahminlerini 2005 yılında geçtik" şeklinde konuştu.Yıldırım, 2015 yılında havada yolcu sayısında 180 milyonun aşılacağını, öyle göründüğünü, belirterek Türkiye'nin havacılıkta çift haneli büyüdüğünü söyledi.Buradaki kerametin sektörün serbestleşmesinden kaynaklandığının altını çizen Yıldırım, daha önce Türkiye'de 26 havalimanı açıkken, şu anda 55 havalimanının faal olduğunu dile getirdi.Daha önce yurt dışına varış noktaları 80 iken, bugün destinasyon sayısının 236'ya çıktığını vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin geçen 10 yıl içinde Avrupa'nın üçüncü, dünyanın ise dokuzuncu havacılık bölgesi haline geldiğini bildirdi.

- "Türk havacılık sektöründe çalışan sayısı 170 bini buldu"

Yıldırım, Türk havacılık sektöründe çalışan sayısının 170 bini bulduğunu söyledi.İstanbul'un her iki havalimanınında da ciddi trafik sıkışıklığı olduğunu belirten Yıldırım, geleceğe yönelik öngörüleri dikkate alarak yeni havalimanı yaptıklarını dile getirdi.Yıldırım, yeni havalimanının yapılması, yerinin seçilmesi ve yapım yönteminin çok tartışıldığını anımsattı.Havacılıktaki ihtiyaçlara işaret eden Yıldırım, sınırlı kaynaklarla bu ihtiyaçları azami derecede karşılamanın önemine vurgu yaparken akıllı finansman modelleri geliştirmenin zorunluluğunu da hatırlattı."Biz de tam onu yaptık, havacılıkta Türk modeli geliştirdik" diyen Yıldırım, bu şekilde havacılık sektörüne yaptıkları yatırımın 10 yılda 20 milyar doları bulduğunun altını çizdi.

"Bunu eğer genel bütçe imkanları ile yapsaydık, bu projelerin değil 10 yılda, gelecek 40 yılda gerçekleşme şansı olmazdı" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük İstanbul havalimanı, buna da artık bir isim koymak lazım, söylemesi her seferinde zor oluyor, yavaş yavaş buna bir isim düşünelim. Bu havalimanının ihalesini bütün dünyanın gözü önünde, televizyonların canlı yayın ortamında gerçekleştirdik. İhale bittikten sonra bana nasıl bulduğumu sordular. Dedim ki; biz bir maden çukuru verdik, üzerine dünyanın en büyük havalimanı yapılacak, 10,5 milyar avro yatırım yapılacak, 26,5 milyar avro da 25 yıllığına bize para verilecek, 25 yıl sonunda da bu dünyanın en büyük havalimanı bonus olarak bize geri dönecek. Fena bir alışveriş değil. Değil mi? Yani dünyanın en büyük havalimanının yaptırıyorsunuz, üstüne para alıyorsunuz, yetmedi havalimanını da geri alıyorsunuz. İş adamlarının iş için kafaları çok çalışır. Biz onlar kadar değiliz ama biz de onlar kadar bazı konulardan anlarız."

- "Her yerde insanların konup kalkabileceği tesisler yapacağız"

Yıldırım, bundan sonraki hedeflerinin havacılığı daha fazla yaygınlaştırmak olduğunu, her yerde insanların konup kalkabileceği tesisler yapacaklarını söyledi.Bölgesel iş birliklerini de yoğunlaştıracaklarını anlatan Yıldırım, bugün itibarıyla 165 ülke ile ikili hava ulaşım anlaşması yapmış olduklarını dile getirdi.Başta komşu ülkeler olmak üzere havacılıkta bakir ülkelerle tecrübelerini paylaşacaklarını aktaran Yıldırım, havacılıkla ilgili diğer yan etkinliklerde destek programı başlatacaklarını ifade etti.Yıldırım, havacılıkta emniyet standartlarının daha da yükseltilmesi, terör ve benzeri hadiselere karşı güvenlikle ilgili yeni teknolojilerin uygulamaya geçilmesi konusunda paydaşlarla ciddi iş birliği içerisine gireceklerinin altını çizdi.

“TEKRARI OLMAMASI EN BÜYÜK BEKLENTİMİZDİR"
Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından fuarın açılışını gerçekleştirdi. Yıldırım açılışta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşımasının sorulması üzerine Bakan Yıldırım şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu konuyla ilgili gereken değerlendirmeler yapıldı. Boğazlardan her ülkenin barışçıl amaçlı gemileri geçiş yapabilir. Bu geçişin adına 'masum geçiş' denir. 'Masum geçiş' demek tahrip unsuru barındırmayan, başka ülkenin hükümranlık haklarına karşı davranış içermeyen geçiştir. Bu görüntü kabul edilemez. Montrö rejiminin açıkça ihlali niteliğinde bir geçiş olmuştur. Gerekli cevap verilmiştir, konu kapanmıştır. Tekrarı olmaması en büyük beklentimizdir"

3. HAVALİMANIN İSMİ NE?
Bakan Binali Yıldırım 3. havalimanın isminin ne olacağı ile ilgili sorulan soruya ise , “3. havalimanının adıyla ilgili tabi gerekli araştırmaları yapacağız. Oraya, İstanbul'a, Türkiye'ye yakışan en güzel ismi halkımızın fikirleriyle bulmuş olacağız. Benim işim yapmak" şeklinde yanıt verdi.
Yıldırım bu sırada 'İstanbul olsun' şeklinde gelen bir öneriyle ilgili ise “Bir İstanbul olacak, İstanbul Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi... Başta İstanbul olur da orada bir başka isim daha olabilir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim