Dünya denizciliğinin 112 yıllık en üst konseyi olan BIMCO’ya ilk kez bir kadın ve ilk kez bir Türk başkan oluyor

 Şadan Kaptanoğlu Roma'da yapılan BIMCO Genel Kurulunda konseyin gelecek dönem başkanı seçildi.Dünyada ticaretin yüzde 90’ı deniz yoluyla gerçekleştiriliyor. Dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden BIMCO’nun Olağan Genel Kurulu, 6 Haziran 2017 tarihinde Roma’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’da yeni Başkan olarak Anatassios Papagianopoulus, Gelecek Dönem Başkanı olarak da Şadan Kaptanoğlu seçildi.

Kaptanoğlu, 2019 yılının Haziran ayında ise BIMCO’nun Yönetim Kurulu Başkanı olacak. Dünya ticaretinin yüzde 90’ını temsil eden denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan BIMCO (The Baltic and International Maritime Council - Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi), 112 yıldır dünya armatörlerine öncülük ediyor, sektörün gelişimine yön veriyor. BIMCO, denizcilik endüstrisinin dünya çapında daha üst seviyelere taşınabilmesi, ülkeler arası ticaretin sorunsuz gerçekleşebilmesi için öncelikle altyapıyı hazırlıyor, bu ticaretin karşı karşıya kalabileceği riskleri azaltıyor, tehlikeleri önlemeye çalışıyor.

Dünya deniz ticaretinin kurallarını 300’ün üzerinde sözleşmeyle belirleyen BIMCO, bu sözleşmelerin geliştirilmesi ve güncellenmesi, böylece sözleşme standartlarının yükseltilmesi için çalışmalar yapıyor. Kuruluş, ticari tarafların sözleşme ve hükümler üzerindeki yorum farkından kaynaklanan uyuşmazlıkları da azaltmaya yardımcı oluyor.

BIMCO’nun Gelecek Dönem Başkanı seçilen Şadan Kaptanoğlu, aldığı yeni sorumlulukla ilgili duygu ve düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “BIMCO, dünyada ve ülkemizde denizcilik camiası için çok önemli, lider bir kuruluştur. Şu andan itibaren BIMCO’da Gelecek Başkan, sonra Yönetim Kurulu Başkanı, son olarak da Geçmiş Dönem Başkanı olarak 6 sene boyunca dünya armatörlerini temsil ediyor olacağım. Yüz yıllık bu dev organizasyonun ilk kadın ve ilk Türk başkanı olmanın gururu ve heyecanını yaşıyorum. Kadınların iş hayatında yaşadığı zorluklar herkesçe biliniyor, ben de iş hayatında her zaman erkeklerden daha çok çalışmak zorunda kaldım. Buna rağmen hem ülkemde hem de denizcilik camiasında tüm paydaşlarımdan büyük destek gördüm. Çok şanslı bir insanım. Yapacak çok işimiz, dünya denizlerinde Türk gemileriyle taşıyacak çok yükümüz var. Bugün ekonomik alanda birçok konuda dünyaya ün salmış başarımızı, denizciliğimizin gelişmesi için yapacağımız reformlarla gerek hükümetimizin yapıcı politikalarının desteğiyle gerek özel sektör, kamu, üniversitelerimiz ve STK’larımızın el ele çalışmalarıyla daha da ileriye taşıma hedefinde olacağız. Dünya denizciliğinin en önemli çatı kuruluşu olan BIMCO’da benden önce hizmet eden tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim, bu inançlar ışığında devraldığım bu bayrağı Türk ve dünya denizcilerine hizmet etmek için onurla taşıyacağım. Daha evvel BIMCO’nun Başkan Yardımcılığını yapmış olan değerli büyüğüm Eşref Cerrahoğlu’na ve tüm Türk ve uluslararası denizcilere yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuruluşundan bugünlere hatta daha evvelinden günümüze, büyük bir sorumluluk ve aşkla taşıyan soylu atalarımızdan devraldığımız denizciliğimizi, daha da büyüyeceğine inandığım Türk Ticaret Filomuzla, genç gemilerimizle, donanımlı limanlarımızla, milli harikalar yaratan tersanelerimizle; sektörümüzü yaşatan her bir ferdimizin; hukukçusundan, doktoruna, üniversitelerimizin değerli hocalarından, genç öğrenci kardeşlerimize, balıkçısı, tedarikçisi, kaynakçısı tüm hizmet sağlayıcılarına kadar emek verip, gelişmesine katkı sağlayan her bir ferdimizle birlikte daha çok önemli makamlarda gururla temsil etmeye devam edeceğim.”

2011’de BIMCO Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyeliğine seçilen, 2013’te ise İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Şadan Kaptanoğlu, ülkemizde de önde gelen denizcilik kuruluşlarının yönetiminde bulunuyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olan Kaptanoğlu, uzun yıllardır denizcilik sektörüne hizmet veren uluslararası klas kuruluşları Lloyd’s Register ve Rina’nın Türkiye komitelerinin de başkanlığını yürütüyor. 2016 yılında DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Şadan Kaptanoğlu, aynı zamanda TURMEPA’nın da üyesi olduğu uluslararası deniz ve çevre koruma örgütü INTERMEPA’nın Başkan Yardımcısı.

Denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinin ifadelerine göre; “BIMCO konuştuğu zaman, insanlar ona kulak verir.” BIMCO’nun verdiği tavsiyeler, IMO, AB ve BM nezdinde mutlaka dikkate alınıyor. Ülkeler de kendi içinde BIMCO’nun aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalarını yürütüyor. Uluslararası Ticaret Odası ICS, INTERTANKO, INTERCARGO’nun yuvarlak masa toplantıları BIMCO tarafından da destekleniyor.

BIMCO, aynı zamanda ülkeler ve şirketlerle ilgili bilgi akışını da sağlıyor; örneğin dünyadaki tüm limanlar ile ilgili her türlü bilgiyi üyelerine anında iletebiliyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın da 1986 yılında üye olduğu BIMCO, üyesi olan kuruluşlara ayrıcalık kazandırıyor, daha verimli bir iş gücü sağlamak adına üyeler arasında diyaloga ve sektörün eğitimine de ağırlık veriyor.

Balast suyu yönetimi ve deniz araçlarının yakıtlarında düşük sülfür kullanımı gibi çevresel konularda da çalışmalar yürüten BIMCO, ayrıca denizlerdeki terör, korsanlık, mülteci krizi, uyuşturucu kaçakçılığı gibi tehlikelerin azaltılmasında aktif rol üstleniyor ve uluslararası arenada kurumlarla işbirliği yapıyor.

Geçmiş dönemlerde Türk denizciliğinin duayenlerinden Eşref Cerrahoğlu BIMCO Başkan Yardımcılığı’nı yürütmüş, Metin Kalkavan da Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştı.

BIMCO Hakkında;

BIMCO, 16 Şubat 1905’te Baltık ve Beyaz Deniz Konferansı adı altında Kopenhag’da kuruldu.

Konseyin adı, ileriki yıllarda Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi olarak değiştirildi. 1920’de 12 ülkeden 500’ün altında üyesi varken, 1960’larda bu sayı 73 ülkeye çıktı.

Bugün 123 ülkeden aralarında armatör, broker, acente, gemi işletenleri, koruma ve tazmin kulüpleri, klas kuruluşları, bankalar ve sigorta şirketlerinin bulunduğu 2100’ü aşkın üyesi bulunuyor.

Ayrıca ulusal ve uluslararası 51 organizasyonla ilişkisi var.

1960’larda dünya genelindeki ticaret filosunun %32’sini ve 93 milyon DWT’yi temsil ederken, bugün dünya genelindeki ticaret filosunun %65’i ve 550 milyon DWT’yi temsil ediyor.

Türkiye BIMCO’ya 1962’de üye oldu ve bugün Türkiye’den üye olan kurum sayısı ise 84’e ulaştı.

Kuruluşun bugüne kadar 43 başkanı oldu.

Editör: TE Bilişim