Bilişim Suçları Yasası Komisyonda

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, vatandaşların hayatını kolaylaştırma ekseninde iş yapmayı önemsediklerini ve GSM işletmecilerini de buna teşvik ettiklerini belirterek, ''Tabii ki 3. nesil de olacak, wimax de olacak, dördüncüsü de sonrakileri de olacak ama bunu yaparken temel haberleşme hizmetlerinin yurdun her köşesinde eksiksiz veriliyor olması lazım'' dedi.

Bakan Yıldırım, düzenlenen ''Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı''nın açılışında yaptığı konuşmada, 19 ve 20. yüzyıllarda sanayileşme süreci yaşanırken, bu yüzyılda gelişmenin yeni sihirli alanının bilgi ve iletişim teknolojileri veya bilgi toplumuna geçiş olduğunu ifade etti.

Bilgi toplumuna geçişin, sanayileşme sürecine göre en az 15 kat daha hızlı yaşandığına işaret eden Yıldırım, 1995 yılında dünyada 16 milyon internet kullanıcısı bulunurken, bugün 1 milyar 250 milyon kullanıcıya ulaşılarak 80 kat artış sağlandığını, web sayfası sayısının da 140 milyonu aştığını kaydetti. Türkiye'de de 2002 yılında 5 milyon olan internet kullanıcısı sayısının bugün 20 milyonun üzerine çıktığını belirten Yıldırım, artık topu, tüfeği ve sanayisi kuvvetli ülkelerin değil, bilgi üreten ve bunu kullanabilen ülkelerin ilerlediğini, diğerlerinin geri kalmaya mahkum olacağını vurguladı.

Hükümetin bu noktadan hareketle 2013 yılına kadar Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünün sağlanmasını hedef olarak belirlediğini anlatan Yıldırım, böylece vatandaşların devletle olan işlerini elektronik ortamda çok hızlı bir şekilde yapabileceğini, kamu kurumlarının da ıslak imzayı ve kağıdı bırakarak bilgi alışverişini elektronik ortamda sağlayacağını ifade etti. Yıldırım, bu hedeflere ulaşabilmek için bilişim altyapısına ihtiyaç duyulduğunu, bunu sağlamak için sektörü serbestleştirdiklerini dile getirdi.

Yıldırım, toplumun internet ortamında karşı karşıya kaldığı suçlara yönelik önlemler de aldıklarını, bu çerçevede elektronik imza konusunun da aralarında bulunduğu bazı konularda yasaların çıkarıldığını, sanal ortamda işlenen suçların önlenmesi konusundaki düzenlemelerle Türkiye'nin diğer ülkelere öncü olduğunu kaydetti.

Bilişim suçlarıyla ilgili ayrı bir yasa üzerinde de komisyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Yıldırım, ulusal bilgi ağ güvenliği konusundaki tasarının ise TBMM gündeminde olduğunu bildirdi. Yıldırım, Türkiye'nin bilişim toplumuna dönüşümünde bazı hizmetlerin internet üzerinden tek bir adresten verilmesini içeren e-devlet projesinin çok önemli bir proje olduğunu, işlemlerin güvenliği ve hızı açısından böyle bir kapıya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

E-devlet kapısı konusundaki çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Yıldırım, ''2008 ortalarında e-devlet kapısı vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak'' dedi. Ülkenin her köşesindeki vatandaşı, teknolojinin nimetlerinden yararlandırmanın boyunlarına bir borç olduğunu ifade eden Yıldırım, evrensel hizmet yükümlülüğünün bir gereği olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinin ülkenin her köşesine götürüleceğini, yeni nesil teknolojiler konusunda da bu anlayışta olduklarını belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti:''Hep vatandaşın hayatını kolaylaştırma ekseninde iş yapmayı önemsiyoruz. İşletmecilerimizi de buna teşvik ediyoruz. Tabii ki 3. nesil de olacak, wimax de olacak, dördüncüsü de sonrakileri de olacak ama bunu yaparken temel haberleşme hizmetlerinin yurdun her köşesinde eksiksiz veriliyor olması lazım. İşletmecilerimiz bu konuda duyarlı davranıyor ve önümüzdeki yıl kapsama alanı sorunu büyük oranda çözülmüş olacak. Bunun adımları da atıldı.''

Yıldırım, GSM operatörlerine Evrensel Hizmet Fonu'ndan yardımcı olacaklarını, Anadolu'nun herhangi bir yerinde yaşayan vatandaşa her türlü haberleşme olanaklarını sunacaklarını vurguladı. Yıldırım, bu sayede insanların bulundukları yerlerde mutlu olmalarının sağlanacağını, göçün önleneceğini, güvenlik, huzur ve refaha ulaşılacağını kaydetti.

Yıldırım, numara taşınabilirliği konusuna da değinerek, ''Numara taşınabilirliği zaten yoluna girdi, herhangi bir sorun gözükmüyor'' dedi.

Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı Web Sitesi www.ubak.gov.tr

Editör: TE Bilişim