Feribot faciasına 15 yıl hapis istemi  
 
Yanaştığı iskelede kopan halatı, bir kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına neden olan ''Ankara'' adlı feribotun kaptanı, başmühendisi ve 2. mühendisi hakkında "Taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Pelin BERKÜR/İSTANBUL- Bodrum-İstanbul seferini yapan "Ankara" adlı feribotun 20 Ağustos günü Sarayburnu'na yanaştığı sırada halatının kopmasıyla bir güvenlik görevlisinin ölümüne ve 3 yolcunun yaralanmasına sebep oldukları gerekçesiyle kaptan, başmühendis ve 2. mühendis hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

SUÇU BİRBİRLERİNE ATTILAR

Savcılık aşamasında verilen ifadelerde olaydan sorumlu oldukları ileri sürülen feribotun kaptarı, baş mühendisi ve 2. mühendisi birbirlerini suçlamakla yetindi. Feribotun yeniden hareket etmesini açıklayamadığı belirten kaptan Işık Koşal, kontrol makine dairesinde olduğunu ve kendisinin bir suçu olmadığını belirtti. Başmühendis Ali Yüksel Kocabaş ise ifadesinde, makineların henüz tüm gücüyle çalıştığı sırada 2. mühendis Seyfettin Aydemir'in feribotun hareketini sağlayan pervaneleri kontrol ettiğini ve makinelar çalışırken pervanelerin 0 açı konumunda olması gerektiğini söyledi.  Bir anda gemide normal olmayan bir titreşim hissettiğini belirten Kocabaş, 2. mühendis Aydemir'e ne olduğunu sorduğunda cevap alamadığını ve kendisinin kusurlu olmadığını söyledi. 2. mühendis Seyfettin Aydemir ise pervane kontrolü tablosunun önünde bulunduğunu, her şeyin normal göründüğünün, hatalı bir harekette bulunmadığını ve feribotta arıza olabileceğini ifade etti.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA 2. MÜHENDİS SUÇLU

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Kurtoğlu'nun hazırladığı iddianamede sanıkların 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezaları istendi. Gemide arıza olmadığı, tam yol harekete geçmesinin sistemde oluşan geçici bir tutukluk yada kontrol sisteminin sıraya uymadan kapatılmasından oluşabileceğinin belirtildiği bilirkişi raporunda 2.mühendis Seyfettin Aydemir'in suçlu olduğu iddia edildi. Raporda 2. mühendisin pervanelerin kontrol sistemini sıraya uymadan kapatması halinde, bu davranışından dolayı kusurlu sayılabileceği ifade edildi. Kaptan Işık Koşal, başmühendis ve diğer gemi personelinin kusurlu bir davranışının bulunmadığının belirtildiği raporda, kaptan ve başmühendisin gerekli özen ve kusuru göstermemekle suçlanabileceği belirtildi. 

SUÇLANAN 2. MÜHENDİS TECRÜBESİZMİŞ

Hazırlanan iddanamede, başmühendis ve 2.mühendis Seyfettin Aydemir'in, geminin rıhtıma bağlanıp kontolü aldıktan sonra sistemin kapatılması sırasında uyması gereken sıraya uymadığı, gerekli dikkat ve özen göstermediği, oluşan ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan kazada kusurlu davrandığı belirtildi. Ayrıca, başmühendisin, gemide henüz 3 aydır çalışan mesleki ehliyeti ve tecrübesi tartışabilecek 2. mühendis   Seyfettin Aydemir'in davranışlarını kontrol etmeyerek gerekli dikkat ve özeni göstermediği ifade edildi.

Geminin en üst derecede yönetim sevk ve idare yetkisine sahip Kaptan Işık Koşal'ın yolcuların ve diğer kişilerin can ve mal emniyetini sağlayacak dikkat ve özeni göstermediği,makine dairesindeki görevlilerin sistemi tamamen kapatmasını ve geminin yeniden hareket etmesi ihtimalini ortadan kaldıran tedbirleri tamamlamadan yolcuların tahliyesine izin vermediği belirtildi.

Gazeteport
 

Editör: TE Bilişim