Nisanda petrol devi BP'ye ait Deepwater Horizon platformunda meydana gelen patlamanın ardından denize yayılan petrol ancak 15 Temmuz'da durdurabilmişti.

Bild gazetesinin  internet sitesinde yer alan habere göre, denizde kalan petrolün bir bakteri sayesinde ortadan kalktığı sanılıyor.

Sızıntı bir kapakla önlenene kadar birkaç milyon litre ham petrol denize aktı ve denizin üzerinde 100 kilometre kareden geniş bir alanda kirlilik oluştu. Ancak kalan kirliliğin aniden yok olmaya başladığı belirtiliyor.

New York Times gazetesi, deniz yüzeyindeki kirliliğin 4 Haziran ila 26 Temmuz arasında azalışını gösteren altı harita yayınlarken, ABD kıyı koruma ekipleri de bunu doğruladı.

Bölgedeki bilim insanları bu senaryo için üç neden üzerinde duruyor: Bir tür bakteri petrol katmanını yiyerek yok ediyor. Deniz yüzeyindeki petrol hiç olmadığı kadar hızlı buharlaşıyor. Son fırtınalar suyun, petrol kirliliğinin seyrelmesini sağlayacak şekilde kuvvetlice karışmasını sağladı ve bakterilerle ayrışabilecek hale getirdi.

Çevre grubu SkyTruth'tan John Amos, New York Times'a, "Petrol tabakası gerçekten çok hızlı dağılmaya başladı" diye konuştu.

Süreci anlayabilmek için Amerikalı mikrobiyologlar, petrolü yiyebiyen bakteriyi izole etti. Güney Illinois Üniversitesi'nden John Coates ve ekibi, iki bakteri türünün (RCB ve JJ) benzer moleküllerini bozduğunu ve hatta onları sindirmek için çevre kirliliğine yol açan perklorat ya da nitrata ihtiyaç duyduklarını belirledi.

BİTTİĞİ ANLAMINA GELMİYOR

Bu iyi haberlere rağmen deniz biyologları, sudaki görsel gelişmenin doğaya yönelik tehdidin sona erdiği anlamına gelmediği uyarısında bulunuyor ve derinlerdeki durumun ölçümünün hala mümkün olmadığını belirtiyorlar. Uzmanlar, BP'nin petrolü dağıtmak için kullandığı milyonlarca litre kimyasalın uzun vadeli etkilerinin gözardı edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Editör: TE Bilişim