Araştırma gemisinde yemekleri bilim adamları yapıyor 
 
 
Gemideki araştırma görevlileri yemek saatlerinde mutfağa inerek kolları sıvıyor.

Türkiye'nin deprem, petrol, doğalgaz ve deniz jeofizik alanlarında bilimsel araştırma yapan tek gemisi K.Piri Reis, seferlere aşçısız çıkıyor. Aylarca açık denizlerde dolaşan 1978 Almanya yapımı gemide yemekleri araştırma görevlileri yapıyor.  

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün sahibi olduğu geminin 29 işçi kadrosundan 18'i boş. Kadrolu bir aşçısı bile olmayan geminin iki kaptan kadrosundan biri de doldurulamıyor. 36 metre uzunluğundaki gemi, 2005 yılından bu yana daha faal çalışıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) için Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arayan, Marmara ve Ege denizlerinde deprem çalışması, Akdeniz'de tsunami araştırması yapan K.Piri Reis'in bilimsel çalışma alanı Libya açıklarına kadar uzanıyor.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Mümtaz Tıraşın, gemide aşçı bulunmamasının çalışmaları aksattığını söyledi. Açık denizlerdeki araştırmalarda uzmanların ne yiyeceğini düşündüğünü belirten Yard. Doç. Dr. Tıraşın, "2000 yılından bu yana yazışmalar yapılıyor; ama problem bir türlü çözülemiyor." dedi. Bazen döner sermayeden karşılayarak üniversitenin aşçısını seferlere götürdüklerini kaydeden Tıraşın, maaşlar düşük olduğundan gemi adamları ve zabitlerin emekli olduğunu aktardı.

Boşalan kadrolara atama izni verilmesi için önce Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'ndan onay alındığını, ardından Maliye Bakanlığı'na müracaat edildiğini hatırlatan Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Cihangir ise, "Maliye Bakanlığı onaylarsa Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü onayıyla ancak gerekli prosedürler yerine getirilerek söz konusu gemi adamı kadrolarına personel alınabiliyor. İşe alım prosedürleri de bir yıl içinde bitirilemezse ertesi yıl hepsi tekrarlanıyor." diye konuştu. 2000 yılından beri boş olan 18 devamlı işçi kadrosuna açıktan atama yapılabilmesi için vize verilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Cihangir, mevcut denizcilik kanunları gereği gemide olması gereken personelden bir kişinin eksikliği durumunda bile sefere izin verilmediğini hatırlattı. Personel açıklarından dolayı geminin normal sefer çalışmalarını yürütmesinin imkânsız hale geldiğini belirten Cihangir, "Eleman açığımız giderilmezse çalışmalar aksayacak." dedi.

Zaman Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim