TİM'den Rusya'ya ihracatta kolaylık

Rusya'ya ihracatta işlemlerin kolaylaştırılması ve bazı avantajlar sağlayan BGH-Yeşil Hat uygulamasında tek yetkilinin TİM olduğu bildirildi.

Rusya Federasyonu Federal Gümrük İdaresi arasında 2008 yılında yapılan protokol kapsamında hayata geçirilen Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (Yeşil Hat) uygulamasında tek yetkilinin artık TİM olduğunu söyledi.

İhraç yüklü taşıtların gümrük idarelerinde işlemlerinin hızlandırılmış bir şekilde yapılması, öncelikli geçiş, fiziki muayene yapılmaması ve referans fiyat uygulanmaması gibi bir çok kolaylıkları ihtiva eden Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) bundan önce Türkiye tarafında Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir firma tarafından yürütüldüğünü hatırlatan DKİB Başkanı Gürdoğan; "Yürütülen bu işlemlerde işlem başına alınan ücretler ve sistemin sağlıklı yürütülememesi gibi sorunlar, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Sisteminin kullanımını istenilen düzeye yükseltemedi. Bundan dolayı, İhracatçılar olarak yaptığımız müracaatlar kapsamında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sistemi ile ilgili olarak İhracatçı Birliklerimiz adına Türkiye İhracatçılar Meclisini tek yetkili kurum olarak tayin ederek, sisteme yönelik işlemlerin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yürütülmesine karar vererek, TİM’i bu konuda tek yetkili kurum olarak yetkilendirdi" diye konuştu.

İhracatçılara, gümrük işlemlerinin hızlandırılmış bir şekilde yerine getirilmesi, fiziki kontrolün azaltılması, öncelikli işlem ve geçiş, referans fiyat uygulanmaması gibi bir çok kolaylıklar sağladığına dikkat çeken Gürdoğan, bu sayede de ihracatçıların lojistik maliyetlerinde önemli düşüşler sağlayan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) – Yeşil Hat- sistemi uygulaması konusunda ihracatçılar tarafından hiçbir ücret ödenmeden, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından hizmet verilmeye başlandığının altını çizdi. Bundan dolayı ihracatçılara Rusya Federasyonu’na ihracatta büyük kolaylık ve avantajlar sağlayan bu sistemin ihracatçılar tarafından tüm ihraç sevkiyatlarında kullanılmasını önerdiklerini dile getiren Gürdoğan, “Bilgi işlem altyapısı üzerinden sıfır maliyet ve sıfır bürokrasi anlayışı içinde oluşturulan sistem üzerinden online olarak hizmet verilmektedir. Yani ihracatçımıza hiçbir maliyeti bulunmamakta ve herhangi bir zaman kaybı yaşanmadan anında hizmet verilmektedir” açıklamasında bulundu. Gürdoğan halen Rusya Federasyonu’nun tüm gümrük kapılarında kullanılmakta olan Basitleştirilmiş Gümrük Hattının etkin bir şekilde kullanılmasının ihracatçılara büyük katkılar sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim