Son yıllarda su seviyesi hızla azalan ve kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalan Beyşehir Gölü'ndeki su miktarı, yaz döneminde devam eden tarımsal sulama, buharlaşma gibi birçok nedenden dolayı önemli ölçüde azaldı. Göldeki su hacminin düşmesi sonucu gölün tamamında kıyılarda sular çekildi ve bataklık görüntüleri oluşmaya başladı. Bu nedenle, kıyılarda barınan balıkçı teknelerinin yerleri de değişti. Yaşanan bu olumsuz tablodan özellikle balıkçılık sektörü de etkilendi. Gölden balığı tutan avcıyla su ürünleri alım satımı yapanlar ve ihracata yönelik faaliyet gösteren balık fabrikaları da olumsuz yönde etkilendi. Balıkçılar göl tabanının ot ve sazlıklarla dolması nedeniyle balık avlayamadıklarından ve balık neslinin azaldığından yakınırken, aynı dertten sektörün diğer temsilcileri de dem vurmaya başladı.


Beyşehir Gölü Havzası Belediyeler Birliği ve Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, havza içerisinde yeralan Beyşehir Gölü'ndeki su derinliğinin son 15 yıl içerisinde 3-4 metre seviyelerine kadar düştüğünü belirterek, "Göl sahili de kıyıdan 200 metre kadar içeriye doğru çekildi. Tabir yerindeyse Beyşehir Gölü can çekişiyor. Beyşehir Gölü'nün sorunları çok. En önemli sorun ise su seviyesinin hızla düşmesi. Su seviyesinin düşmesine paralel diğer sorunlar da ortaya çıktı. Sular çekildikçe insanların içini ürperten görüntüler ortaya çıktı. Gölün tabanında artık otlanmanın görülmediği yer kalmadı. Suyun yüzeyinden balıkçıların tekneleriyle seyrine ve avlanmasına mani olan insan boyunu aşan otlar türedi. Kıyılardaki çekilen bölgelerde devasa sazlıklar ortaya çıktı. Suların çekildiği sahil bölümleri adeta bataklık bir alan halini aldı" dedi.

Beyşehir Gölü'nden ortalama yılda 410 milyon metreküp suyun tarım arazilerinin sulanması için alındığına dikkati çeken Başkan Tekinöz, bunun sonucunda ortaya bu tür manzaralar çıktığını söyledi. Beyşehir Gölü'nün yaz aylarında buharlaşma sonucu önemli su kayıplarının da olduğunu altını çizen Tekinöz, "Biz su alınmasın demiyoruz. Ama, bir yerlere su götüreceğiz diye, bu dünyaya mal olan güzelliği yok etmeyelim. Beyşehir Gölü'nde su alım kotu 1121.3'den acilen 1122 seviyelerine çıkarılması gerekiyor" şeklinde konuştu. Öte yandan, Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle artık Konya ovalarına da su verilmemeye başlandı. Göl sularının BSA kanalına aktarımını sağlayan regülatöre yeterli suyun gelmemesi yüzünden kapakların büyük bölümü kapatılmak zorunda kaldı. Yeterli su akışı olmaması nedeniyle BSA kanalında da ortaya çirkin manzaralar çıktı. 

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim